Vše o finančním arbitrovi

20.01.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Víte, kdo to je finanční arbitr, jak se volí, kdo se jím může stát nebo kdo a s čím se na něj může obrátit? To vše a mnohem více si můžete přečíst v tomto článku...

Všechno začalo tím, že Parlament České republiky zřídil Finanční arbitráž. Ptáte se, co to je? Arbitráž je právnickou osobou, která se nezapisuje do obchodního rejstříku a sídlem arbitráže je Praha. Spory v působnosti arbitráže pak rozhoduje finanční arbitr, který je statutárním orgánem arbitráže. V podstatě by se dalo říct, že Finanční arbitráž je zvláštní právnická osoba, v jejímž čele stojí osoba fyzická - arbitr, který je oprávněn rozhodovat spory.

Kdo to je finanční arbitr

Jeden z kandidátů, kterého navrhne předsedovi Poslanecké sněmovny Česká národní banka, a jiné instituce jako například sdružení na ochranu spotřebitelů a kterého následovně Poslanecká sněmovna zvolí.
V prosinci roku 2002 byl prvním finančním arbitrem zvolen kandidát ČNB: JUDr. Ing. Otakar Schlossberger. Svoji činnost zahájil od 1. ledna 2003. Zástupce arbitra zvolen zatím nebyl.

Jak se volí

Arbitra a jeho zástupce volí Poslanecká sněmovna na funkční období 5 let z kandidátů navržených předsedovi Poslanecké sněmovny Českou národní bankou, institucemi, jejich profesními sdruženími a sdruženími na ochranu spotřebitelů. Shodné a společné návrhy jsou přípustné.

Kdo se finančním arbitrem může stát

  • Arbitrem a zástupcem arbitra mohou být zvoleny pouze osoby, které jsou plně způsobilé k právním úkonům, mají dobrou pověst, dostatečnou kvalifikaci a zkušenosti.
  • Na osobu plnící funkci finančního arbitra jsou stanoveny vysoké požadavky na odbornost s ohledem na složitou problematiku sporů.
  • Arbitrem nebo zástupcem arbitra nemůže být prezident republiky, poslanec nebo senátor Parlamentu, člen Nejvyššího kontrolního úřadu nebo bankovní rady České národní banky a soudce. Nesmí být také činný ve veřejné správě ani v různých řídících, dozorčích nebo kontrolních orgánech podnikatelských subjektů.

Pozn: Zástupce arbitra zastupuje v době nepřítomnosti arbitra, a to v plném rozsahu jeho pravomoci a odpovědnosti.

Kde ho najdeme?

  • Sídlo Finanční arbitráže bylo umístěno do Prahy s odůvodněním, že většina institucí má sídlo též v Praze.
  • Kontakt do konce měsíce ledna je pouze prostřednictvím telefonu nebo dopisu. Internetová stránka finančního arbitra s emailem bude k dispozici až na konci měsíce.
  • Adresa:
    Finanční arbitr České republiky
    JUDr. Ing. Otakar Schlossberger
    Washingtonova 25
    110 00, Praha 1
  • Telefon:
    221 674 660

Co je náplní jeho náplní práce

  • Bude mimosoudně řešit některé spory platebního styku mezi bankou a klientem.
  • Poskytuje klientům-navrhovatelům pomoc při podávání návrhů.
  • Finanční arbitr by měl rozhodovat spory do výše částky převodu 50 000 eur.

Čili bude rozhodovat spory pro dvě následující skupiny:

  1. mezi institucemi, které provádějí převody peněžních prostředků (zejména banky) a jejich klienty
  2. mezi institucemi, které vydávají elektronické platební prostředky (platební karty) a jejich držiteli

Proč vznikla tato funkce finančního arbitra

Aby byly zajištěny vhodné a účinné nápravné postupy pro řešení stížností klientů ve sporech v platební styku a u platebních prostředků. Zjednodušeně by se dalo říct, že slouží na efektivní ochranu spotřebitelů v oblasti finančních služeb.

Konkrétními důvody jsou:

  • Klasická soudní ochrana není v mnoha případech dostatečně efektivní, neboť náklady sporu velmi často převyšují spornou částku a složitost soudního sporu je pro spotřebitele odrazující.
  • Další z nevýhod soudního řízení  je zdlouhavost řízení. I banální soudní spory se mohou vléct roky. Mimosoudní vyřízení sporu pomocí finančního arbitra bude řádově v měsících.
  • Jedním z neposledních avšak hlavních důvodů zřízení Finanční arbitráže byly závazky vůči Evropské Unii. Jedná se o nutnost harmonizace právního řádu České republiky s právem Evropské unie v rámci přípravy na vstup do EU.

Výhody finančního arbitra oproti soudnímu procesu

Finanční arbitr by měl mít proti soudnímu procesu výhodu především v rychlosti vyřízení sporu. Důraz je také kladen na to, aby pro klienta bylo vedení takového sporu jednoduché.

V jakých případech se můžeme na finančního arbitra obrátit

Zákazník se na takzvaného "bankovního ombudsmana" bude moci obrátit s jakoukoli stížností týkající se platebního styku, když nebude spokojený s výsledky své reklamace.

  • řízení je zahajováno na návrh klientů převádějících institucí a držitelů elektronických platebních prostředků
  • před arbitrem je "obžalovaným" vždy jen banka, nikdy její klient.
  • pokud však nebude banka s rozhodnutím finančního arbitra spokojená, případ nakonec skončí u soudu

Kolik zaplatíme za jeho služby

  • Pro navrhovatele sporu čili klienty je řízení bezplatné.
  • Finanční arbitráž bude v budoucnu financována zcela z příspěvků institucí, jejichž spory s klienty bude vyřizovat. V počátku poskytne potřebnou pomoc Česká národní banka v souladu se svými zákonnými povinnostmi.
  • Podle zákona bude Česká národní banka hradit náklady spojené s činností arbitráže formou poskytnutí technického, personálního a finančního zabezpečení pro výkon její funkce do 31. prosince 2005.

Jakou může arbitr uložit pokutu

Za nesplnění povinnosti uložené instituci může arbitr podle povahy a závažnosti porušení zákona uložit instituci pokutu až do výše 1 000 000 Kč. Pokutu lze uložit i opakovaně, jestliže porušení povinnosti trvá.

Komu je odpovědný

Za výkon své funkce odpovídá arbitr Poslanecké sněmovně.

Zákon o finančním arbitrovi

Zákon č. 229/2002 Sb. o finančním arbitrovi nabyl účinnosti dnem 1. ledna 2003.
 

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ