Pokuta 17 milionů pro Sokolovskou uhelnou platí

13.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. září (ČTK) - Sokolovská uhelná musí zaplatit pokutu 17,283 milionu korun. Uložil jí to předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Pokuta je již pravomocná. Firma uzavírala nedovolené dohody s odběrateli uhlí. Šéf ÚOHS to dnes potvrdil na tiskové konferenci.

Sokolovská uhelná dostala od ÚOHS pokutu za to, že v letech 1997 až 2007 uzavírala nedovolené dohody s odběrateli uhlí o zákazu vývozu. Odběratelé firmy se ve smlouvách zavazovali k tomu, že nebudou hnědé uhlí a hnědouhelné brikety vyvážet mimo území ČR nebo s ním obchodovat tak, aby vývoz umožnili.

Dohody mohly vést k narušení hospodářské soutěže. Sankci úřad uložil poprvé začátkem letošního roku. Proti verdiktu se ale firma odvolala. Obrátila se také na Krajský soud v Brně, protože jí vadilo, že antimonopolní úřad s konečným rozhodnutím otálí. Ten úřadu nařídil rozhodnout do konce prázdnin.

Sankce je vůbec nejvyšší, jakou ÚOHS jedné firmě ve správním řízením letos udělil. Podle antimonopolních úředníků firma porušila jak české zákony, tak unijní. ÚOHS měl původně podezření, že Sokolovská uhelná uzavírala i nedovolené dohody o určování cen pro další prodej či závazky výhradnosti dodávek hnědého uhlí a briket. To se ale nakonec neprokázalo.

Dohody o zákazu vývozu považuje české i evropské právo za závažný přečin. Protože cílem dohod je narušení hospodářské soutěže, není u nich třeba prokazovat negativní dopad na soutěž. Přesto dospěl ÚOHS v daném případě k závěru, že negativním následkem dotyčných dohod mohlo být omezení soutěže v rámci jedné značky. Posuzované dohody tak vedly k zúžení počtu odběratelů, kteří mohli zboží nakoupené od účastníka řízení vyvážet. Na základě dohod o zákazu vývozu byli odběratelé omezeni ve výběru konečného zákazníka, což mohlo vést ke snížení nabídky pro spotřebitele.

Dohody o zákazu vývozu řešil ÚOHS již v minulosti. Koncem loňského roku dostala pokutu pět milionů korun společnost Karlovarské minerální vody. Zákazy vývozu ÚOHS zkoumal i u několika pivovarských společností. V roce 2003 pak byla za podobné porušení, zákaz zpětného dovozu elektrické energie, pokutována částkou 7,5 milionu korun společnost ČEZ.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK