Část akcionářů ArcelorMittal peníze za akcie zatím nedostane

13.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 13. září (ČTK) - Banka začala vyplácet bývalým drobným akcionářům ArcelorMittal Ostrava peníze za akcie v takzvaném vytěsnění. Část z 1,77 miliardy korun půjde ale do soudní úschovy. Není jasné, komu je má majoritní vlastník ArcelorMittal Holdings vyplatit. Více než 5000 akcionářů totiž výplatu protiplnění převedlo na ostravské sdružení Centrum Consultant Finance (CCF). Jejich případy bude proto řešit soud. Novinářům to dnes řekl ředitel ArcelorMittal Ostrava pro vnější vztahy Jan Rafaj.

V ČR se jedná o druhý největší squeeze-out, kdy se majoritní vlastník rozhodl získat a vykoupit akcie od minoritních akcionářů. Za jednu akcii největší tuzemské hutní firmy získají akcionáři 4000 korun. Peníze zatím dostane z celkového počtu 14.000 akcionářů zhruba 9000. "Jednu miliardu korun jim převede banka bezhotovostně, protože jde o částky vyšší než 15.000 eur, které nemohou být vyplaceny hotovostně," uvedl Rafaj. Převod peněz začal v pátek. Dalších 300 až 400 milionů dostanou lidé formou poukázek. Největší částky vyplacené jednomu akcionáři, většinou právnické osobě, se pohybují v řádech deseti až 100 milionů korun. Fyzické osoby dostanou převážně peníze za několik akcií huti v řádech desítek tisíc korun.

Dvě stě milionů pro zhruba 5000 akcionářů se rozhodla firma dát do soudní úschovy. Tito akcionáři totiž měli převést nárok na finanční protiplnění za své akcie na sdružení CCF. "V těchto případech máme důvodné pochybnosti, kdo má oprávněný nárok. Musí to posoudit soud," uvedl Rafaj.

Centrum Consultant Finance v dopise drobným akcionářům nabídlo, že když postoupí práva na finanční protiplnění za jejich akcie na jejich sdružení, mohou v budoucnu dosáhnout většího zisku. Podle ArcelorMittal je však nabídka velice podezřelá. Celou věcí se začal zabývat specializovaný policejní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Zatím není jasné, jak sdružení získalo jména a adresy drobných akcionářů, aby jim mohlo nabídku poslat.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK