Zaměstnanci BBC chtějí v říjnu stávkovat

13.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. září (ČTK) - Zaměstnanci britské mediální společnosti BBC upozornili vedení, že během října hodlají uspořádat dvě 48hodinové stávky. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Zaměstnancům se nelíbí navrhované změny příspěvků na penzi, které chce podnik prosadit. Odbory sice slíbily, že budou dál jednat, zároveň už ale chystají stávku.

Šéf BBC Mark Thompson zaměstnancům navrhuje změnu výpočtu příspěvků, která by brala v úvahu průměrný plat zaměstnance během jeho působnosti v BBC. Byla by to alternativa k navrhovanému ročnímu stropu ve výši jednoho procenta z budoucího růstu té části platu, která je směrodatná pro výpočet penze.

O návrhu jednali zástupci novinářských odborů (NUJ) a dále zástupci odborových organizací Unite a BECTU. Uvedli sice, že budou o návrzích dál jednat s BBC i se zaměstnanci, zároveň ale předložili konkrétní data, kdy chtějí stávkovat. První 48hodinová stávka se má konat 5. a 6. října, druhá pak 19. a 20. října.

"Jsme zklamaní, že odboráři oznámili datum protestu. Překvapuje nás, že tak učinili, když jsme zrovna dnes oznámili nové 60denní období konzultací o významném doplnění našeho návrhu k výpočtu příspěvků na penzi," uvedla BBC. Podnik je prý přesvědčen, že dodatky berou dostatečně v úvahu obavy, které zaměstnanci vznesli.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK