Japonské akcie kvůli růstu jenu na 15leté maximum mírně klesly

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. září (ČTK) - Japonský akciový trh dnes podlomil vzestup kurzu jenu vůči dolaru na nové maximum za 15 let a hlavní index tokijské burzy sestoupil z pondělní nejvyšší úrovně za tři týdny. Investory brzdila i opatrnost před dnešním volbou nového šéfa vládnoucí Demokratické strany Japonska, která může vyústit ve změnu fiskální politiky vlády.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,2 procenta na 9299,31 bodu. V pondělí index završil růstovou sérii vzestupem o 0,9 procenta na nejvyšší závěr od 19. srpna.

Analytici nadále předpovídají japonským akciím pro nejbližší období příznivý vývoj. Vedle obav ze silného jen však investory dnes od nákupů odrazovala nejistota před hlasováním o šéfovi vládnoucí strany, kde se proti premiérovi Naotu Kanovi staví jeho sok Ičiro Ozawa. Akciový trh by si přál Ozawu, protože ten slíbil rozhodný zásah proti silnému jenu, který podkopává japonský vývoz a tím i celou ekonomiku.

Dolar dnes na asijském devizovém trhu klesl k jenu na nové 15leté minimum 83,25 JPY. Americká měna po pondělním nejhlubším propadu vůči euru za dva měsíce je nyní vůči koši měn na měsíčním minimu a oslabuje ji oživení chuti investorů k rizikovějším investicím.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu oslaboval o 0,4 procenta a byl na 83,35 JPY. Euro k dolaru zůstalo bez větší změny na 1,2882 USD a udržovalo si celý pondělní přírůstek 1,6 procenta. Evropskou měnu podporují příznivé ekonomické údaje z Číny a úleva z nových globálních pravidel pro bankovní kapitál. Dolarový index ke koši šesti měn oslabil o 0,2 procenta na nové měsíční minimum 81,757 bodu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK