Turecká ekonomika rostla ve 2. čtvrtletí o 10,3 procenta

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Istanbul 14. září (ČTK) - Turecká ekonomika si i ve druhém čtvrtletí zachovala dvouciferné tempo růstu. Hrubý domácí produkt v meziročním srovnání vzrostl o 10,3 procenta po tempu 11,7 procenta v prvních třech měsících roku, sdělil dnes turecký statistický úřad.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters očekávali v průměru nárůst o devět procent. Proti předešlému čtvrtletí se turecký HDP zvýšil o 3,7 procenta.

V celém letošním roce by Turecko mělo podle průměrného odhadu ekonomů vykázat růst o šest procent a příští rok zpomalit na 4,2 procenta. Dnešní údaje potvrzují vedoucí pozici Turecka mezi evropskými a blízkovýchodními zeměmi s rozvíjejícími se tržními ekonomikami.

"Pro Turecko je to pozoruhodné číslo, které je staví do čela růstu v celém regionu. Ukazuje se, že turecká ekonomika poroste dvojnásobným tempem než miláček trhu Polsko a dokonce rychleji než Rusko," řekl analytik banky RBS Tim Ash.

Turecká ekonomika se v loňském roce propadla o 4,7 procenta a po hluboké recesi obnovila růst v posledním čtvrtletí roku, kdy meziročně stoupla o šest procent. Loni ve druhém čtvrtletí ještě utrpěla pokles o 7,7 procenta.

Navzdory prudkému oživení hospodářské aktivity hodlá turecká centrální banka udržovat úrokové sazby na dosavadní nízké úrovni až do příštího roku. Banka uvádí, že Turecko je nadále zranitelné možnými vnějšími ekonomickými otřesy a slabostí v eurozóně a Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK