Koruna k dolaru dále mírně posílila, k euru stagnuje

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně rozšířila pondělní zisky vůči dolaru, zatímco k euru stagnuje. Podle serveru Patria Online byla koruna v 10:30 k dolaru výše o tři haléře na 19,12 Kč/USD a k euru stála na 24,66 Kč/EUR.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna vůči euru nepřidává další zisky, protože dnešní nepatrný růst evropských akciových trhů neznamená žádnou velkou poptávku po rizikových aktivech. Maďarský forint a polský zlotý podle něj dokonce lehce ztrácejí.

Zatímco z české ekonomiky se dnes podle Vlka nic nečeká, ve světě na programu zajímavá čísla podle něho jsou. Vzhledem k velkému vlivu Německa na české hospodářství by index ekonomického sentimentu ZEW za září mohl mít mírný dopad na korunu. Odpoledne také vyjde zpráva o srpnovém vývoji maloobchodního obratu v USA.

Evropská měna se vůči americkému dolaru podle Vlka od nevýrazných akciových trhů odtrhla a posílila těsně pod 1,2900 USD/EUR. Pro udržení své úrovně ale podle něj zřejmě bude potřebovat podporu v podobě dobrých makrodat.

vrk vju

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK