Dráhy vypisují rekordní tendry na regionální vlaky za pět miliard

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - České dráhy vypíší dvě mezinárodní soutěže na dodávku 46 moderních regionálních vlaků, jejichž předpokládaná hodnota je kolem pěti miliard korun. ČTK to sdělil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Jde o největší nákup nových vlaků pro regiony za poslední léta.

Dráhy hodlají nakoupit 15 elektrických jednotek a 31 motorových vlaků. "Cestující na mnoha regionálních spojích čekají do tří let radikální změny v komfortu na železnici,“ uvedl náměstek generálního ředitele ČD Antonín Blažek. Nové vlaky by se měly objevit například v severních a východních Čechách nebo v Olomouckém kraji.

Celkový objem letos vypsaných soutěží na nové vlaky pro kraje má být zhruba devět miliard. Například pro Liberecký kraj a Vysočinu už podnik objednal 33 motorových vlaků za 1,8 miliardy korun od společnosti Stadler Pankow.

Nákup nových vlaků pro kraje je na dráze novinkou. Dopravce dosud sázel především na rekonstrukce starých strojů, například klasické červené lokálky řady 810 předělává na žluté jednotky Regionova.

Do nákupu nových vlaků se dráhy pustily po loňském uzavření desetiletých smluv s kraji.

sin vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK