Průmyslová výroba v eurozóně a EU v červenci stagnovala

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. září (ČTK) - Průmyslová výroba v zemích eurozóny i v celé Evropské unii zůstala v červenci proti červnu beze změny. V meziročním srovnání produkce v zemích eura meziročně vzrostla o 7,1 procenta a ve všech 27 zemích unie včetně Česka byla vyšší o 6,8 procenta, sdělil dnes evropský statistický úřad Eurostat.

Ekonomové čekali podle ankety agentury Reuters meziměsíční zvýšení výroby v eurozóně o 0,2 procenta při meziročním nárůstu o osm procent. V červnu se produkce v zemích eura meziměsíčně snížila o 0,2 procenta s meziročním nárůstem 8,3 procenta, zatímco v celé EU stoupla o 0,1 procenta při meziročním zvýšení o 7,9 procenta.

Dnešní údaje potvrzují předpoklady, podle nichž evropská ekonomika po silném jarním růstu začne opět utlumovat. Hrubý domácí produkt EU i eurozóny vzrostl ve druhém čtvrtletí meziročně o 1,9 procenta, zejména díky Německu, jehož ekonomika zaznamenala nejsilnější nárůst od sjednocení země. Kvůli zpomalení globální ekonomiky a oslabení evropského vývozu se však čeká ochabnutí a Evropská komise v pondělí předpověděla, že ve druhém pololetí se tempo růstu bude zřetelně zmírňovat.

Průmyslový sektor se na celém HDP eurozóny podílel ve druhém čtvrtletí necelými 17 procenty. Jeho vývoj však má výrazný vliv na ostatní sektory, takže je vhodným nástrojem pro odhad růstu celé ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK