Ekologové: Elektřina kvůli slunci zdraží maximálně o pět procent

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Cena elektřiny příští rok stoupne kvůli solárním zdrojům maximálně o pět procent. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci ekologických organizací Hnutí Duha, Calla a Ekologický právní servis. Odhady, které hovoří o zdražení o desítky procent, jsou podle nich založeny na nepravdivých informacích.

Odhady zdražení elektřiny v roce 2011 o desítky procent, které uvádí například energetická společnost ČEZ, vycházejí podle ekologů z nereálné prognózy, že na konci roku budou v provozu solární elektrárny o výkonu více než 2000 megawattů. V současnosti jsou zapojeny fotovoltaické zdroje o výkonu necelých 700 MW, do konce roku to podle ekologů bude maximálně kolem 1200 MW.

Prudký růst solárních elektráren v ČR souvisí s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu nových investorů. Nový zákon umožní ERÚ v budoucnu měnit výkupní cenu elektřiny ze solárních zdrojů meziročně o více než pět procent, jak tomu bylo dosud, což by mělo obor stabilizovat. Úřad bude moci ale novou legislativu použít až v příštím roce a mnozí podnikatelé se tak snaží zapojit své zdroje ještě letos, aby mohli vydělat na výhodně nastavených podmínkách.

Vláda v současnosti řeší, jak zdražení elektřiny v důsledků rozvoje fotovoltaiky v příštím roce zabránit. Chce například zrušit podporu fotovoltaických elektráren postavených na zemědělské půdě. Ekologické organizace navrhují zavedení speciální jednorázové daně, která by narovnala náklady mezi výkupní cenou a výrobní cenou solárních elektráren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK