AK: Kuřata z dovozu mají třikrát častější výskyt salmonely

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - V kuřecím mase z dovozu se až třikrát častěji než v kuřatech z ČR vyskytují nebezpečné bakterie salmonely, plyne z testu Vysoké školy chemicko-technologické, jehož výsledky dnes prezentovala na tiskové konferenci Agrární komora. Zatímco u vzorků, které pocházely z dovozu, prokázaly zkoušky přítomnost patogenu ve 46 procentech případů, u vzorků označených původem ČR dosáhl jeho výskyt 14 procent. Podle komory by proto měl stát zintenzivnit kontroly zejména dováženého masa a čeští zákazníci by měli spíše preferovat kuřata od domácích producentů.

Kontrole provedené v červenci tohoto roku bylo podrobeno celkem 34 vzorků kuřecího masa, z nichž 13 bylo z dovozu. Dovážené kuřecí pocházelo především z Polska (10 vzorků), dva výrobky byly dovezeny z Brazílie, jeden z Francie. Existuje prý však podezření, že z dovozu pocházela také surovina pro výrobu některých produktů označených tuzemským původem.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby i přítomných zástupců tuzemských drůbežářských firem na unijním trhu existují rozdílné požadavky na úroveň a průběh zpracování kuřat. Zatímco v České republice musí všichni drůbežáři při jejich chlazení používat vzduch, například Polsko má výjimku a může kuřata chladit vodou. Riziko výskytu patogenů v mase chlazeném vodou je přitom vyšší než u vzduchem chlazené drůbeže. Chlazení vzduchem je navíc pro výrobce nákladnější.

"Rozdíl v chlazení jatečně opracovaných kuřat vodou a vzduchem způsobuje v nákladech rozdíl ve výši jedné až dvou korun na kilogram v neprospěch chlazení vzduchem," uvedl Veleba.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK