Důvěra investorů v německou ekonomiku prudce klesla

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 14. září (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v září prudce klesla a nižší je už pátý měsíc v řadě. Přispívají k tomu obavy ze zpomalení ekonomického růstu. Pozorně sledovaný index mannheimského institutu ZEW klesl na minus 4,3 bodu ze srpnových 14 bodů.

Analytici přitom čekali v průměru snížení jen na 13 bodů. Jejich odhady se pohybovaly od deseti do 14 bodů. Opačně se však vydal výsledek odděleného indexu hodnocení současné ekonomické situace, který vzrostl na 59,9 bodu ze srpnových 44,3 bodu. Analytici čekali zvýšení na 48 bodů.

Institut upozornil, že po vysokém ekonomickém růstu ve druhém čtvrtletí průmyslová výroba v Německu v červenci stagnovala a nové zakázky klesly. Údaje sice mohou znamenat jen dočasné zpomalení, avšak mohou být rovněž prvním signálem snižování ekonomické aktivity.

Index ZEW ukazuje ekonomická očekávání pro příštích zhruba šest měsíců. Poslední průzkum byl veden u 277 respondentů mezi 30. srpnem a 13. zářím, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK