Na železnici se ode dneška může znovu stavět

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Železniční stavby mohou opět pokračovat, ministr dopravy Vít Bárta s platností od dnešního rána uvolnil zákaz stavění na základě slev, které obdržel od stavebních firem. Ministr to řekl na tiskové konferenci. Všechny stavby na železnici se zastavily, či byly v režimu zastavení od začátku srpna.

"Po dvou měsících můžeme oznámit, že stavíme o pět procent levněji. Není to samozřejmě konec naší snahy," uvedl ministr Bárta. Podle šéfa Správy železniční dopravní cesty Jana Komárka ministr zákaz uvolnil právě včas, aby se stihly dodržet smluvní termíny a nebylo ohroženo čerpání evropských peněz.

Stavět se může i na silnicích, kde jsou ovšem čtyři výjimky. Podle Bárty letos už nejsou peníze na pokračování výstavby obchvatu České Lípy, silnice mezi Opavou a Ostravou a dvou přivaděčů k dálnici D47. Bárta nyní pracuje na tzv. "dopravní superkoncepci", jejíž součástí má být seznam projektů určených k realizaci v dalších letech. Podle ministra budou mít přednost obchvaty před novými silničními tahy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK