Firma Lego prohrála soudní spor o ochrannou známku pro své kostky

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. září (ČTK) - Dánský výrobce hraček Lego prohrál soudní bitvu o získání ochranné známky pro své stavebnicové kostky v členských zemích Evropské unie. Evropský soudní dvůr dnes potvrdil dřívější rozhodnutí nižšího soudu, podle kterého takovouto ochrannou známku nelze zaregistrovat.

"Podniky nemohou používat zákon o ochranných známkách k trvalému zachování exkluzivních práv souvisejících s technickými řešeními," citovala agentura Reuters ze soudního rozhodnutí.

Společnost Lego tvrdila, že její kostky mají velmi charakteristický vzhled, takže jim může být ochranná známka udělena. Soud ale podle agentury DPA dospěl k závěru, že tvar kostek vyplývá z funkce, kterou mají plnit, což registraci ochranné známky podle práva EU znemožňuje.

Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček. Celosvětově ji však proslavily až její populární stavebnice z umělohmotných kostiček. Část jejích příjmů tvoří také licenční poplatky z počítačových her.

Hračky Lego se vyrábějí mimo jiné v Kladně. Tamní továrnu rok a půl provozovala singapurská společnost Flextronics, v roce 2008 ji však skupina Lego převzala od Flextronicsu zpět.

Společnost Lego v letošním prvním pololetí zvýšila čistý zisk o téměř 64 procent na 1,12 miliardy dánských korun (asi 3,7 miliardy Kč). Firmě pomohla k růstu vysoká poptávka po jejích umělohmotných stavebnicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK