V Ústeckém kraji hrozí zrušení sedmi železničním tratím

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 14. září (ČTK) - Ministerstvo dopravy navrhuje zrušit sedm lokálních železničních tratí v Ústeckém kraji. Měly by to být tratě Lovosice-Most, Děčín-Oldřichov u Duchcova a pět dalších minimálně využívaných tratí, potvrdilo ČTK několik zdrojů. Na řadě míst jsou na zrušení navrženy i tratě, po nichž jezdí nákladní vlaky anebo víkendové turistické spoje. Svazkům obcí, které převzaly v posledních letech provoz od Českých drah (ČD), se rušení vůbec nelíbí a chystají se proti němu protestovat.

Zrušeny by měly být tratě číslo 095 Vraňany-Libochovice, 113 Lovosice-Most, 132 Děčín-Oldřichov u Duchcova, 135 Most-Moldava v Krušných horách, 137 Chomutov-Vejprty a tratě 164 a 165, které spojují Kadaň, Kaštice a vojenský prostor Hradiště. Na dvou z nich pořád jezdí denně několik párů osobních vlaků a na zbytku je alespoň víkendový provoz. Některé tratě jsou navíc využívány i nákladními vlaky, případně i vojenskými transporty.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která tratě spravuje, odmítla osud konkrétních tratí komentovat. "Nemůžu potvrdit, že zmíněné tratě na onom seznamu opravdu jsou. I kdyby tomu tak ale bylo, není to tak, že by ty tratě byly určené k likvidaci. Je to jen pracovní seznam, který jsme sestavili pro ministerstvo na základě ekonomických ukazatelů. Není to ale seznam k likvidaci, naopak. Snažíme se je zachránit a rušení je až nejzazší řešení," řekl dnes ČTK mluvčí SŽDC Pavel Halla.

O osudu tratí dnes jednali zástupci krajů s ministerstvem dopravy. "Ministerstvo dopravy na základě jednání s krajem souhlasí se zrušením následujících tratí," citoval ze zápisu o jednání pod podmínkou anonymity dobře informovaný zdroj.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK