Spor Budvaru o značku Bud se nejspíš vrátí k soudu EU

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. září (zpravodaj ČTK) - Spor českého pivovaru Budějovický Budvar a amerického Anheuser-Busch o značku Bud se nejspíš vrátí k nejvyššímu soudu EU v Lucemburku. Podle generálního advokáta Soudního dvoru EU, jehož stanovisko má ČTK k dispozici, by totiž měl soud vyhovět kvůli procedurálním chybám stížnosti Američanů a celý případ opět projednat. Před necelými dvěma lety ve sporu Budvar zvítězil.

Stanovisko generálního advokáta Pedra Cruze Villalóna sice není konečné, ale soud se jim v drtivé většině případů řídí. Právní válka mezi oběma pivovary, počet jejichž vzájemných soudních sporů od roku 2000 výrazně přesáhl stovku, tak bude nejspíš pokračovat.

Současný případ se týká registrace značky Bud u Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM), o níž žádal americký pivovar. Budvar registraci značky piva, která podle něj evokuje místo, kde se budějovické pivo vyrábí, napadl, ale OHIM jeho výhrady odmítl. Budějovický pivovar se tak obrátil na soud EU v Lucemburku, který jeho žalobě v prosinci roku 2008 vyhověl. Budvar uspěl s argumentací, že označení Bud je již určitým způsobem chráněno ve Francii a Rakousku.

Anheuser-Busch a OHIM přitom argumentují, že český podnik neprokázal skutečné užívání označení původu "Bud" v oblasti obchodu. OHIM rovněž tvrdil, že spotřebitelé v Evropě nemohou výraz "Bud" vnímat jako zkratku názvu českého města České Budějovice v jeho německé verzi (Budweis).

Pokud by Američané se svojí verzí historie značky Bud uspěli, znamenalo by to, že by se mohl zvýšit počet sporů mezi oběma firmami na území Evropské unie. V některých zemích je totiž označení Bud chráněno jako zeměpisné označení nebo ochranná známka ve prospěch Budvaru. Kdyby Anheuser-Busch registraci získal, mohl by teoreticky napadat ochrannou známku Budvar v zemích Evropy, protože by tvrdil, že klíčovým slovem a značkou je Bud a Budvar jen jeho napodobeninou.

Pivovar v Budějovicích, který němečtí přistěhovalci pojmenovali Budweiser, byl založen v roce 1895. Americký Anheuser-Busch ale zavedl svoji vlastní americkou značku Budweiser v roce 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny již více než sto let. Většina sporů ale spadá do nedávných let, kdy Budvar zvýšil export.

urm vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK