Ve středních Čechách má být zrušeno sedm tratí, kraj nesouhlasí

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Ministerstvo dopravy chce ve Středočeském kraji zrušit sedm tratí, řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek pro dopravu Robin Povšík (ČSSD). Ohroženy jsou například úseky Makov-Kopidlno, Vraňany-Lužec či Vraňany-Libochovice. Kraj s tím podle Povšíka nesouhlasí a jedná o zachování některých z nich.

Ministerstvo podle náměstka nejdříve předložilo seznam více než desítky tratí, na nichž měl skončit provoz. Později ho prý ale proškrtalo. "Ministerstvo samo usoudilo, že ten seznam neodpovídá realitě, některé z těch tratí jsou skutečně velmi dobře využívány," uvedl Povšík.

Zrušení nyní hrozí sedmi úsekům. Ke třem kraj podle náměstka zaujímá neutrální stanovisko, protože na nich neobjednává dopravu. O zbylých čtyřech tratích se vede diskuse. "My máme na to trošku jiný pohled. Myslíme, že by měly být zachovány," dodal hejtmanův náměstek.

Seznam všech tratí, jež mají být v regionu zrušeny, se ČTK nepodařilo získat. Alžběta Bublanová z krajského úřadu uvedla, že hejtmanství ho vzhledem k pokračujícím jednáním zatím nebude zveřejňovat.

Podle nejaktuálnějších informací ukončení vlakového provozu a následný zánik zřejmě v celé ČR čeká 25 regionálních tratí, shodla se na tom Správa železniční dopravní cesty s kraji.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK