Pražská burza mírně oslabila, nejobchodovanější ČEZ ale vzrostl

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Pražská burza se dnes po většinu dne při podprůměrné aktivitě investorů pohybovala v záporných číslech nedaleko nuly, index PX v závěru oslabil o 0,17 procenta na 1147,4 bodu. Nejobchodovanější ČEZ ale posiloval, vyplývá z informací burzy. Mírně do záporu sestoupila také velká část ostatních evropských trhů, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Nejaktivněji se dnes tradičně obchodovalo s cennými papíry energetického gigantu ČEZ, které se během dne nevzdalovaly od nuly a uzavřely silnější o 0,44 procenta na 827,60 Kč. Podobně se pohybovaly také akcie operátora Telefónica O2, které v závěru posílily o 0,13 procenta na 392,50 Kč.

Oslabily obě banky, Erste Bank si odepsala 1,09 procenta na 723 Kč a Komerční banka klesla o 0,25 procenta na 3990 Kč. Nedařilo se také emisi těžební společnosti NWR, která ztratila půl procenta na 219,70 Kč. Obchody s ostatními emisemi byly nízké a pohybovaly se v řádu nanejvýš desítek milionů korun.

Podle analytika Josefa Němého z investičního bankovnictví Komerční banky dnes pražská burza klesla v souladu s globálním vývojem. "Akciové trhy dnes mírně oslabují i přes lepší než očekávané americké maloobchodní tržby," uvedl Němý. Větší vliv podle něj mělo zklamání z výsledku německého indexu očekávání ZEW, který se za září propadl na minus 4,3 bodu, zatímco analytici čekali pokles jen na plus deset bodů.

"Reakce akciových trhů je ovšem jen mírná, hlavní indexy zatím ztrácejí jen několik desetin procenta," popsal Němý. Po pondělním silném růstu u bankovních akcií investoři vybírají zisky a pokles postihl i většinu ostatních sektorů, doplnil.

Obchodní aktivita na pražské burze byla po většinu dne nízká a v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se nakonec uskutečnily transakce za 1,164 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok podle Patria Online je přitom 1,310 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK