V4: Slovenské odmítnutí pomoci pro Řecko nebylo nesolidárností

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Slovensko se nedopustilo nesolidárnosti, když se odmítlo podílet na pomoci eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro zadlužené Řecko, shodli se dnes v Senátu parlamentní výbory zemí visegrádské čtyřky. Slovenské odmítnutí bylo podle nich spíše projevem zodpovědnosti.

Slovensko se na celkové finanční pomoci Řecku, která může dosáhnout až 110 miliard eur (zhruba 2,73 bilionu Kč), mělo podílet zhruba 800 miliony eur (asi 20 miliardami Kč). Eurozóna první část půjčky poskytla v květnu, o dalších penězích budou ministři financí eurozóny rozhodovat počátkem září. První části půjčky se Slováci nijak neúčastnili, což kritizovala například Evropská komise nebo německá kancléřka Angela Merkelová.

"V našem usnesení se objevilo, že je svrchovaným usnesením Slovenska, aby na bilaterální úrovni rozhodovalo o svých financí. V diskuzi vyjádřili kolegové názor, že u Slovenska to nebyl projev nesolidárnosti, ale zodpovědnosti, protože Řecko, které je v lepší finanční situaci, na začátku neposkytlo pravdivé údaje, a potom si žilo dlouhodobě nad poměry, což se solidaritou nemá pochopitelně nic společného," řekl ČTK po dnešním jednání předseda senátního výboru pro evropské záležitosti Luděk Sefzig (ODS). Doplnil, že svrchované usnesení členského státu EU je třeba respektovat.

Výbory V4 se dnes zabývaly také novým požadavkem Bruselu, aby národní parlamenty předkládaly ke konzultaci evropské komisi návrhy státních rozpočtů. "V žádném případě, a to zdůrazňuje naše usnesení, nemůže být omezena svrchovanost národních parlamentů v provádění rozpočtové politiky státu," uvedl Sefzig.

Doplnil, že s oběma usneseními souhlasili zástupci všech čtyř zúčastněných zemí, Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Usnesení skupiny Visegrádu budou podle něho prezentována na jednání Stále konference předsedů výborů evropských a kandidátských zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK