Ropa přestala zlevňovat, barel typu WTI stojí více než 77 dolarů

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. září (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích během dneška zastavily pokles a díky solidní statistice ze Spojených států se začaly opět zvolna zvyšovat. Obchodníci nyní čekají na pravidelnou týdenní zprávu o stavu zásob ropy a ropných produktů v USA, která ukáže, jak se vyvíjí poptávka.

Kolem 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 77,30 USD a proti předchozímu závěru vykazovala jeho cena nepatrný růst. Během předchozího dnešního obchodování se přitom ještě snižovala. Barel severomořské ropy Brent podražil zhruba o 60 centů na téměř 79,70 USD.

Statistika z USA dnes ukázala, že maloobchodní tržby v srpnu vzrostly o 0,4 procenta, což byl nejvyšší růst od letošního května a lepší výsledek, než se čekalo.

Růst ceny ale podporuje i přetrvávající odstávka páteřního ropovodu mezi Kanadou a USA. Zařízení, které provozuje společnost Enbridge, je kvůli úniku ropy mimo provoz od konce minulého týdne. Na trhu se předpokládalo, že firma závadu odstraní během víkendu, ani dnes však není jasné, kdy bude ropovod znovu zprovozněn.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 79,66 79,03 New York - Nymex WTI říjen 77,27 77,19

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK