Na dvou tratích v Olomouckém kraji možná přestanou jezdit vlaky

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 14. září (ČTK) - Na železničních tratích Litovel - Mladeč a Velká Kraš - Vidnava v Olomouckém kraji možná přestanou jezdit od poloviny prosince vlaky. Objevily se na seznamu neefektivních a ztrátových regionálních tras v ČR, který vypracovala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Stejný závěr vyplynul i z analýzy olomouckého hejtmanství, podle návrhu jeho vedení by proto železniční dopravu v obou úsecích měla nahradit autobusová.

"O tomto návrhu ale zatím nebylo rozhodnuto, krajská rada se jím bude zabývat tento týden, kdy bude řešit rozsah dopravní obslužnosti v kraji, a to jak z hlediska železniční, tak autobusové dopravy. Pokud návrh schválí, nebude to rozhodně znamenat pro obyvatele žádné omezení," řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Alois Mačák (ČSSD).

Doplnil, že případné zrušení objednávky železniční dopravy na tratích Litovel - Mladeč a Velká Kraš - Vidnava by plnohodnotně kompenzovala autobusová doprava. "Komfort cestování by se ještě zlepšil. Zajištění dopravní obslužnosti je pro vedení kraje jedna z priorit," uvedl Mačák.

Podle nejaktuálnějších informací ukončení vlakového provozu a následný zánik zřejmě v celé ČR čeká 25 regionálních tratí, shodla se na tom Správa železniční dopravní cesty s kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK