MPO navrhne vládě omezení podpory solární energetiky

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) předloží na středečním zasedání vlády návrh na omezení podpory výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Má být ukončena podpora pro solární elektrárny vystavěné na volných plochách, vyplývá ze zprávy, kterou dnes ČTK poskytlo ministerstvo. Omezení se týká solárních zdrojů, které budou připojeny do sítě od příštího roku.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek uvedl, že chce zastavit zvyšování platby na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, zejména kvůli vysoké podpoře solárních elektráren. Podle ministra navrhovaná úprava zmírní navyšování ceny elektřiny pro spotřebitele kvůli "neefektivní a nežádoucí" podpoře.

"Vysoká podpora, její garantovaná délka a právo přednostního připojení způsobily velký zájem investorů o výstavbu solárních elektráren," zdůvodnilo návrh MPO. Zájem vyvrcholil začátkem letošního roku, kdy objem vydaných kladných stanovisek několikanásobně překročil kapacitu, kterou je česká elektrizační soustava schopna pojmout.

"Zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů je bez významných změn v platnosti pět let," upozornil Kocourek. Za tuto dobu se podle něj výrazně navýšilo množství podporovaných zdrojů a současně výrazně poklesly investiční náklady na jejich výstavbu, zejména u solárních elektráren. Množství projektů na jejich výstavbu přesáhlo technické možnosti elektrizační soustavy i únosný dopad na ceny elektřiny.

U solární energetiky by se podpora v budoucnosti měla vztahovat pouze na elektřinu vyrobenou prostřednictvím solárních panelů umístěných na střešních konstrukcích nebo na obvodových zdech budov.

O dopadech podpory solární energie na ceny elektřiny pro odběratele se odborníci přou. Podle ekologických organizací cena elektřiny příští rok stoupne kvůli solárním zdrojům maximálně o pět procent. Zdražení elektřiny o desítky procent od příštího roku v důsledku rozvoje solárních zdrojů odhaduje energetická společnost ČEZ.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK