Francie a Německo zaujaly k zemědělské politice EU shodný postoj

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rennes 14. září (ČTK) - Francouzský ministr zemědělství Bruno Le Maire dnes podepíše francouzsko-německou dohodu o chystané reformě společné evropské zemědělské politiky (CAP) po roce 2013. Ministr uvedl, že kvůli podpisu ještě dnes odcestuje do Berlína, k obsahu dohody ale nic nesdělil.

"Poprvé v historii společné zemědělské politiky zaujmou Francie a Německo dnes odpoledne k zemědělství jednotný postoj," řekl ministr. Francie je největším příjemcem dotací CAP a Německo do systému nejvíce přispívá.

Jednání se vedou o rozpočtu CAP po roce 2013, který nyní tvoří přes 40 procent z ročního rozpočtu EU. Ten dosahuje celkem přibližně 130 miliard eur. Na evropské veřejné finance tlačí hospodářská krize, která vyvolává otázky, zda si Evropa bude moci dovolit dávat na zemědělství takové prostředky.

Francie loni obdržela z CAP 9,5 miliardy eur, nejvíce ze zemí EU, a prosazuje, aby se současné zemědělské subvence zachovaly. V opozici je proti ní například Británie, podle níž by prioritami měly být spíše otázky jako konkurenceschopnost unie a změny klimatu.

Klíčovým faktorem v jednáních je pozice Německa, které z evropských států přispívá do společné pokladny nejvíce. Německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová v červnu prohlásila, že rozpočet CAP musí zůstat stabilní i po roce 2013. Není ale jasné, jak se k tomu postavilo německé ministerstvo financí.

Le Maire řekl, že mu Aignerová v pondělí večer sdělila, že společnému postoji obou zemí dala zelenou kancléřka Merkelová i německá vláda, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK