Ocelárna Nucor zhoršila výhled; varuje před zhoršením v sektoru

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. září (ČTK) - Přední americká ocelárna Nucor dnes zhoršila výhled na nejbližší období a varovala, že zhoršení patrně zasáhne celý sektor, tedy nejen firmu samotnou. Akcie Nucoru na zprávu reagovaly propadem skoro o tři procenta a v jednu chvíli s nimi bylo automaticky přerušeno obchodování.

Nucor uvedl, že se zhoršením je třeba počítat hlavně ve stavebnictví, které je hlavním odběratelem oceli. Firma proto už v nynějším, tedy třetím čtvrtletí počítá s poklesem zisku. Management snížil odhad zisku na akcii ve třetím čtvrtletí na pouhých pět až deset centů, zatímco analytici v průměru počítali se ziskem 30 centů.

"Je jasné, že zakázky na nákup ocelových výrobků začaly slábnout už v červnu, a zasáhly už tedy trochu i druhé čtvrtletí. Skutečně silný dopad ale pocítíme až ve čtvrtletí třetím," řekl analytik společnosti Affiliated Research Group Charles Bradford. Akcie firmy zhruba dvě hodiny před koncem obchodování ztrácely 2,9 procenta na 39,50 USD.

Během dne bylo obchodování s akciemi firmy přerušeno. Postaral se o to nedávno vytvořený circuit breaker, tedy počítačový program, který plní funkci jističe. Spouští se vždy, jakmile se kurz akcie vychýlí o více než deset procent. Na burze CBOE totiž cena jedné akcie Nucoru klesla na jeden cent.

Jističe byly zavedeny teprve v červnu, a to zatím na zkušební dobu půl roku. Mají být odpovědí na incident, který se odehrál začátkem letošního května. Takzvaný flash crash (bleskový propad cen akcií) na burzách v USA otřásl důvěrou investorů a přinutil regulační orgány vymyslet mechanizmus, který by opakování nečekaného propadu cen zabránil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK