Šéf OECD nevyloučil druhou recesi v Japonsku, jinde prý nehrozí

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ankara 14. září (ČTK) - Šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría nepřímo připustil, že Japonsko se možná nevyhne druhé recesi. Gurría to řekl v rozhovoru s agenturou Reuters, zdůraznil ale, že Japonsko je kvůli vleklé deflaci v jiné situaci než ostatní země. V dalších vyspělých zemích dvojí recese podle něj nehrozí.

"To není podle našich prognóz. Nemůžete ale brát v úvahu Japonsko, protože Japonsko už deset let zápasí s deflací. Tam je to jiná situace. Ale jinak ne, jinak druhou recesi nepředpokládáme," řekl Gurría.

"My říkáme ano, proces oživení se zpomaluje. Není to druhá recese, pouze oslabení tempa oživení," řekl Gurría. Vlády vyspělých zemích by podle něj měly usilovat o rovnováhu mezi stimulačními kroky nutnými k udržení růstu, a fiskální konsolidací.

Šéf OECD řekl, že je zatím těžké říci, zda nynější útlum v oživení bude krátkodobý, nebo trvalejšího rázu. Finanční trhy se podle něj sice vracejí k normálnímu fungování, vlády ale kvůli tomu ještě nemají polevovat v podpoře ekonomiky. Oživení globální ekonomiky je totiž pořád ještě křehké, řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK