Vláda dnes projedná omezení podpory solární energetiky

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Vláda dnes projedná návrh ministerstva průmyslu a obchodu na zastavení podpory solárních elektráren vystavěných na volných plochách. Ministři se budou zabývat také změnou devizového zákona, která umožní prodej zemědělské půdy cizincům.

MPO chce ukončit podporu pro solární elektrárny vystavěné na volných plochách. U solární energetiky by se podpora v budoucnosti měla vztahovat pouze na elektřinu vyrobenou prostřednictvím panelů na střechách nebo obvodových zdech budov. Navrhované omezení se týká solárních zdrojů, které budou připojeny do sítě od příštího roku.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka navrhovaná úprava zmírní navyšování ceny elektřiny pro spotřebitele kvůli "neefektivní a nežádoucí" podpoře. Vysoká podpora, její garantovaná délka a právo přednostního připojení totiž podle MPO způsobily velký zájem investorů o výstavbu solárních elektráren.

O dopady podpory na ceny elektřiny pro spotřebitele se odborníci přou. Zatímco ekologické organizace odhadují zdražení kvůli solárním zdrojům v příštím roce na maximálně pět procent, podle energetické společnosti ČEZ to bude o desítky procent.

Kabinet se bude zabývat také návrhem ministerstvo financí na změnu devizového zákona, která umožní prodej zemědělské půdy cizincům. Cizinci v Česku nyní zemědělskou půdu podle zákona kupovat nesmějí. Zákaz prodeje si vyjednalo Česko při vstupu do EU s tím, že výjimka skončí v květnu 2011. Podle MF je však nezbytné uvést devizový zákon do souladu s primárním právem EU, protože případný spor u Soudního dvora Evropské unie by pro Česko mohl skončit pokutou až několika tisíc eur denně až do zjednání nápravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK