Japonsko poprvé po šesti letech intervenovalo proti silnému jenu

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. září (ČTK) - Japonsko dnes poprvé po šesti letech přikročilo k intervenci na devizovém trhu. Chce tak zastavit růst domácí měny, který podkopává oživení třetí největší ekonomiky světa z recese. Kurz japonské měny po zásahu ministerstva financí a centrální banky klesl k dolaru z maxima za 15 let o dvě procenta.

Ministr financí Jošihiko Noda intervenci po prvních zprávách z trhů potvrdil. Řekl, že Tokio o zásahu informovalo zahraniční protějšky, naznačil však, že jednalo samo. Americké ministerstvo financí a centrální banka krok Japonska komentovat zatím odmítly.

"V případě nutnosti podnikneme rozhodné kroky včetně intervencí a zároveň budeme pozorně sledovat pohyby devizových trhů," řekl Noda novinářům na spěšně svolané tiskové konferenci. O konkrétní formě zásahu neinformoval, podle obchodníků však centrální banka zřejmě začala intervenovat nákupy dolarů kolem úrovně 83 jenů. Banka při devizových intervencích jedná s pověřením ministerstva financí.

Jen již v úterý zpevnil k dolaru na nové 15leté maximum 83,25 JPY a dnes dál vzrostl na 82,87 JPY. Ve druhé polovině dnešního tokijského obchodování vlivem zásahu japonská měna klesla na 84,78 JPY.

Růst kurzu jenu poškozuje japonský vývoz, který je nyní hlavním motorem ekonomického růstu země a oživení z recese. Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí výrazně zpomalila tempo růstu ze zhruba pěti procent v prvním čtvrtletí na 1,5 procenta a vláda v minulých týdnech připravila další program ekonomické stimulace v hodnotě 915 miliard jenů (212 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK