Na hory s pojištěním

22.01.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Lyže, sluníčko a spousta sněhu. Tak to je ideální zimní dovolená. Dříve než vyrazíte na hory, a to nejen do zahraničí, je dobré se poohlédnout  po nějakém tom pojištění. A které se k zimní dovolené hodí?

Než vyrazíte na vysněnou zimní dovolenou, nezapomeňte, že vše nemusí nedopadnout přesně podle vašich představ. Lyžování není právě jedním z nejbezpečnějších sportů, což dokládají i statistiky. Ne vždy je povrch ideální a ten kdo není opravdu výborný lyžař, se může lehce dostat do problémů. Potom už je jen krůček ke zlomené noze, ne-li k podstatě horšímu úrazu.

Pojištění vám sice nezaručí, že se Vám nic nestane, ale je to jakási jistota. O pojištění by měli uvažovat všichni, kteří se rozhodli vydat za lyžařskými radovánkami do zahraničí, naopak pokud se rozhodnete pro pobyt na našich horách mohlo by vám stačit i klasické úrazové pojištění, které jistě máte uzavřeno.

Úrazové pojištění

Pokud nechcete uzavírat právě životní pojištění, kde ve většině případů je možno zároveň sjednat i připojištění úrazu, měli byste si uzavřít úrazové pojištění samostatně. Úrazové pojištění se vztahuje na úrazy nejen v ČR, ale většinou i kdekoli ve světě. Máte-li tedy uzavřeno úrazové pojištění a jste si jisti, že  v pojistných podmínkách nejsou ve výlukách zimní sporty, nemusíte již v případě  lyžovaní v ČR uzavírat jiné pojištění. Pojišťovna z úrazového pojištění plní za smrt úrazem a za trvalé následky úrazu. Pokud se vám tedy stane nějaký úraz, který zanechá trvalé následky pojišťovna bude plnit. V současné době je již běžné si v rámci úrazového pojištění sjednat i pojištění denního odškodného.  V tomto případě potom dostanete od pojišťovny i předem danou částku  za každý den nutný k léčbě zranění, přičemž pojišťovny mají stanoven maximální počet dní, za které plní.

Do zahraničí vždy s cestovním pojištěním

Vždy když se chystáte do zahraničí, měli byste si uzavřít cestovní pojištění a to minimálně v rozsahu léčebných výloh. Zatímco u nás Vás v případě úrazu nebo nemoci ošetří zdarma, v zahraničí budete za všechno platit. A protože částky za lékařskou péči v zahraničí nejsou zrovna malé, je lepší než se spoléhat, že se vám nic nestane, raději uzavřít cestovní pojištění. Navíc si  v rámci  cestovního pojištění můžete uzavřít i řadu dalších připojištění jako je pojištění úrazu (to je dobré uzavřít pokud nemáte uzavřeno úrazové pojištění viz výše), pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění zavazadel nebo pojištění storna zájezdu. 

Vždy pokud jdete uzavírat cestovní pojištění (třeba i včetně připojištění), ptejte se zda sporty, které chcete během své dovolené vykonávat (běžecké, sjezdové lyžování nebo snowbording) jsou zahrnuty v pojištění. Některé pojišťovny mohou mít tyto sporty ve výlukách a pokud si uzavřete "běžné" cestovní pojištění, nemusí se na ně vztahovat.


Něco speciálně pro lyžaře

Řada pojišťoven ale na druhé straně má připraveno pro milovníky nejen zimních sportů speciální cestovní pojištění právě pro ně. Podívejme se na některé z nich:

Zajímavá je bezesporu nabídka Evropské cestovní pojišťovny, která nabízí speciální pojištění WinterSport. To je určeno pro ty, kteří  tráví zimní dovolenou na lyžích v Alpách a jiných evropských pohořích. Zajímavostí je, že  vedle pojištění léčebných výloh, úrazu, zavazadel a odpovědnosti za škody umožňuje navíc vyplacení denní finanční kompenzace, za nevyužitou dovolenou v důsledku  úrazu nebo pobytu v nemocnici. Za jeden den získáte kompenzaci max 1000 Kč (maximální plnění je omezeno částkou 10000 Kč). A kolik vás bude toto cestovní pojištění stát? Pojistné na cestu od 5 do 10 dní Vás přijde na 490 Kč.

Další zajímavou možnost nabízí AIG pojišťovna. Připojištění AIG SportExtra  je možné sjednat k některému z produktů cestovního pojištění AIG i v průběhu doby pojištění. Vztahuje se např. na lyžování a snowboarding mimo vyznačené sjezdovky, ski-alpinismus, akrobacii a skoky na lyžích, motorové sporty na sněhu a ledu. Pokud tedy patříte mezi vyznavače některého z těchto extrémních sportů můžete využít tento produkt. Cena za jeden den je 115 Kč, přičemž minimální pojistné je 345 Kč.

Speciální pojištění nabízí dále také například Pojišťovna České spořitelny nebo Generali v podobě připojištění. Zajímavá je také nabídka České pojišťovny, která umožňuje uzavřít pouze krátkodobé úrazové pojištění. Pokud jezdíte v zimním období na hory a nemáte uzavřeno celoroční úrazové pojištění, můžete si u České pojišťovny uzavřít pouze čtvrtletní nebo pololetní pojištění na zimní sezónu.


Na závěr malé shrnutí

Pokud celý rok sportujete je dobré si uzavřít úrazové pojištění. V případě, že vyrazíte na naše hory, mělo by vám toto pojištění stačit. Pokud se vypravíte do zahraničí uzavřete si cestovní pojištění minimálně v rozsahu léčebných výloh na jednotlivé dny. Jezdíte-li na hory častěji, bude pro vás pravděpodobně výhodnější, uzavřít si celoroční cestovní pojištění. Pokud sportujete pouze o dovolené a po zbytek roku neprovozujete činnosti, při kterých je vyšší riziko úrazu, potom asi nemáte uzavřeno úrazové pojištění. V tomto případě určitě využijte cestovní pojištění (léčebné výlohy) včetně možnosti připojištění úrazu. 
  

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ