Koruna dopoledne ztratila část úterních zisků

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Česká měna dopoledne ztratila část svých předchozích zisků vůči oběma hlavním světovým měnám. Proti úterku byla v 11:00 podle Patria Online k euru níže o devět haléřů na 24,58 Kč/EUR a vůči dolaru o osm haléřů na 18,96 Kč/USD.

Český statistický úřad dne oznámil srpnové ceny průmyslových výrobců. Meziročně zpomalily tempo růstu na 1,8 procenta. Proti červenci se snížily o 0,4 procenta. "Překvapivý pokles českého PPI sice teoreticky není pro korunu příznivý, od tohoto čísla se ale nedá čekat nějaký znatelný vliv na trh," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Kurzy měn v regionu se podle Vlka tentokrát nevyvíjejí shodně. Polský zlotý lehce ubírá z úterních zisků, zatímco forint je mírně silnější. Ve všech případech ale jde podle Vlka jen o nevýrazný pohyb.

Euro vůči americkému dolaru po přechodném posílení až nad 1,300 USD/EUR začalo ztrácet a dostalo se na 1,2975 USD/EUR.

"Japonská centrální banka srazila přímou intervencí domácí měnu z mnohaletých maxim. Ztráty jenu vůči dolaru už přesáhly tři procenta, na eurodolar však tento pohyb neměl žádný velký vliv. Podobně se s velkou odezvou nesetkal ani příslib Fedu (americké centrální banky), že bude dál masivně nakupovat dluhopisy," doplnil Vlk.

vrk vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK