Rozpočtový výbor podpořil návrh státního závěrečného účtu

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil sněmovně vzít na vědomí státní závěrečný účet za loňský rok. Současně doporučil schválit způsob vypořádání schodku loňského rozpočtu 192,4 miliardy korun, a to tak, že téměř 186 miliard z něj pokryje stát vydáním dluhopisů. Sněmovní výbory doporučily schválit téměř všechny kapitoly, výjimkou byl kontrolní výbor, který přerušil jednání o hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu.

Kontrolní výbor nebyl spokojen s dodanými informacemi. Od prezidenta úřadu Františka Dohnala si vyžádal další. Sejít se chce až koncem září. Sněmovna by o závěrečném účtu měla rozhodovat na schůzi, která začne příští úterý.

Hospodaření státního rozpočtu skončilo loni se schodkem 192,4 miliardy korun při příjmech 974,6 miliardy korun a výdajích 1167 miliard korun. Se schodkem 26 miliard korun loni hospodařily i obce, města a kraje.

Státní rozpočet sněmovna původně schválila se schodkem 38,1 miliardy korun. Vzhledem ke zpomalení ekonomiky způsobenému krizí však státu chyběly peníze z daňových i jiných příjmů a schodek se tak vyšplhal až nad 190 miliard. Bývalá úřednická vláda pak sněmovně navrhla navýšit oficiální schválený schodek o 14 miliard na 54,1 miliardy korun.

Hrubý dluh veřejných loni vzrostl na 1,254 bilionu korun, což je 34,6 procenta hrubého domácího produktu. Ve vztahu k Evropské unii zaznamenala ČR kladné saldo toku peněz ve výši 42,3 miliardy korun.

S nedostatkem peněz v rozpočtu se stát potýká i letos. Vláda již dvakrát přistoupila k návrhu na vázání výdajů v rozpočtových kapitolách. Znamená to, že pokud stát nevybere dost peněz na příjmech, nemůžou ministerstva a další instituce část peněz utratit. Náměstek ministra financí Jan Gregor dnes po jednání výboru novinářům řekl, že vzhledem k vývoji ekonomiky je krajně nepravděpodobné, že by vláda ještě letos nějaké peníze naopak uvolnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK