Náklady na solární zdroje přesáhnou 650 mld., tvrdí odborníci

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Čisté náklady na výstavbu a provoz fotovoltaických a větrných elektráren v České republice budou během příštích dvaceti let činit přes 650 miliard korun. V důsledku toho vzrostou ceny elektřiny pro konečné spotřebitele o deset až 30 procent. Vyplývá to výsledků studie Vysoké školy ekonomické v Praze, jejíž zástupci je dnes představili na tiskové konferenci.

Politici se v současnosti snaží prudkému zdražení elektřiny od příštího roku v důsledku rozvoje obnovitelných zdrojů zabránit. Mezi řešení má patřit například zrušení podpory solárních elektráren vystavěných na volných plochách. Tím ale podle ředitele Laboratoře experimentální ekonomie Miroslava Zajíčka řeší politici jen část problému. Vysoké náklady se budou odvíjet především od prudce rostoucí výstavby solárních a větrných elektráren do konce tohoto roku.

Prudký rozvoj solárních elektráren v ČR souvisí s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu nových investorů. Nový zákon umožní Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) v budoucnu měnit výkupní cenu elektřiny ze solárních zdrojů meziročně o více než pět procent, než tomu bylo dosud, což by mělo obor stabilizovat. Úřad bude moci ale novou legislativu použít až v příštím roce a mnozí podnikatelé se tak snaží zapojit své zdroje ještě letos, aby mohli vydělat na výhodně nastavených podmínkách.

Zdroje zapojené do konce tohoto roku mají zajištěnou vysokou návratnost na řadu let dopředu. V současnosti jsou zapojeny fotovoltaické zdroje o výkonu necelých 700 MW. Do konce roku to podle ekologických organizací bude kolem 1200 MW a zdražení elektřiny v příštím roce bude činit maximálně pět procent. Energetická společnost ČEZ předpokládá, že v souvislosti se solárními zdroji příští rok vzroste cena elektřiny o zhruba 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK