Vláda zruší podporu solárních elektráren na volných plochách

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Vláda dnes schválila novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která ukončí podporu pro solární elektrárny postavené na volných plochách. Úprava má zmírnit zdražování elektřiny pro spotřebitele kvůli podpoře solárních zdrojů, uvedl na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Omezení se týká solárních zdrojů připojených do sítě od příštího roku.

Podle premiéra Petra Nečase chce vláda novelu zákona prosadit ve zrychleném řízení. "Je to teprve první krok. Chceme přijít s dalšími opatřeními, které budou mít příznivý vliv na vývoj cen elektřiny," řekl Nečas.

Kocourek doufá, že novela umožní příští rok zabránit připojení solárních elektráren o výkonu až 700 megawatt, což podle něho výrazně přispěje ke zbrzdění zdražování elektřiny. U solární energetiky by se podpora v budoucnosti podle MPO měla vztahovat pouze na elektřinu vyrobenou prostřednictvím solárních panelů umístěných na střešních konstrukcích nebo na obvodových zdech budov.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK