Poště bude s podnikáním v telekomunikacích pomáhat Berdár

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Česká pošta si na rozvoj svého podnikání v oblasti informačních a komunikačních technologií najala poradenskou firmu BVI bývalého generálního ředitele Českého Telecomu Gabriela Berdára. Informace ČTK dnes potvrdil mluvčí pošty Ivo Mravinac.

"V oblasti rozvoje infrastruktury ICT spolupracujeme se společností BVI, s.r.o., ve které pan Gabriel Berdár figuruje," uvedl Mravinac.

Berdár vedl Český Telecom před úspěšnou privatizací v roce 2005, kdy majoritní podíl státu koupila španělská Telefónica. Za jeho vedení podnik prodělal razantní snižování nákladů, propouštění a zvyšování efektivity.

Poště hrozí pokles výnosů z tradičních doručovacích služeb, a proto hledá nové zdroje příjmů. Ministerstvo vnitra chce na podnik převést správu telekomunikačních služeb pro státní úřady a již jej vyzvalo k podání nabídky. Pošta má podle Mravinace nabídku podat během dvou až tří týdnů.

Telekomunikační služby za několik miliard korun v současnosti pro stát zajišťují Telefónica O2, GTS Novera, T-Systems a ČD-Telematika. Na rozdíl od pošty tyto firmy disponují rozsáhlou vlastní infrastrukturou, pošta spravuje interní síť ministerstva vnitra.

Ministerstvo vnitra na konci srpna podepsalo s poštou memorandum o spolupráci, v rámci kterého označilo podnik za hlavního partnera v oblasti informačních a komunikačních služeb. Ministerstvo vnitra je zakladatelem České pošty.

Pošta má téměř 3400 poboček a roční tržby kolem 21 miliard korun. Firma podle své strategie do roku 2015 počítá s rozsáhlou restrukturalizací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK