Japonský jen kvůli intervenci prudce oslabil vůči dolaru i euru

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. září (ČTK) - Japonský jen dnes prudce oslabil vůči dolaru i euru poté, co Japonsko poprvé za šest let intervenovalo na devizovém trhu s cílem zastavit růst domácí měny.

Kolem 14:00 SELČ dolar vůči jenu posílil o 2,9 procenta na 85,48 JPY. Před intervencí se přitom propadl až na nové 15leté minimum 82,87 JPY. Jednotná evropská měna vůči jenu stoupla o 2,7 procenta na 110,86 JPY, zatímco vůči dolaru se její kurz snížil o 0,1 procenta na 1,2977 USD, napsala agentura Reuters.

Japonský ministr financí Jošihiko Noda upozornil, že Tokio o intervenci informovalo zahraniční protějšky, naznačil však, že jednalo samo. Obchodníci uvedli, že Japonsko v rámci intervence pravděpodobně nakupovalo pouze dolary. Dodali, že japonská intervence pokračovala i během evropského obchodování. Silný kurz jenu podkopává japonský vývoz, který je hlavním motorem třetí největší ekonomiky světa.

Pro japonské úřady je podle analytiků boj s rostoucí domácí měnou obtížným úkolem. "Tok peněz do jenů je velmi silný. Japonské úřady budou muset tento tok kompenzovat, aby zabránily dalšímu růstu jenu," uvedl analytik Ian Stannard ze společnosti BNP Paribas. "Trvalý růst kurzu dolaru vůči jenu je nepravděpodobný, pokud se nezačnou zvyšovat očekávání ohledně úrokových sazeb v USA," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK