Český EPH podle Reuters ztratil šanci získat polskou Energu

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 15. září (zpravodajka ČTK) - Polská vláda za možného nového majitele státního podílu v elektrárenské společnosti Energa vybrala firmu Polska Grupa Energetyczna (PGE), která je jedničkou na tamním trhu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje. O Energu měl zájem i český Energetický a průmyslový holding (EPH).

PGE za 83procentní podíl státu ve společnosti Energa nabídla kolem osmi miliard zlotých (skoro 50 miliard korun). "Nabídka PGE byla lepší jak po stránce ceny, tak po stránce podmínek než ta, kterou předložil EPH," řekl nejmenovaný zdroj Reuters. Ministerstvo státního pokladu, které má privatizaci na starosti, nechce tyto informace komentovat.

S tím, aby se novým majitelem Energy stala PGE, nesouhlasí polský antimonopolní úřad. Vzniklý energetický gigant by totiž měl více než 40procentní podíl na výrobě elektrické energie v Polsku a podobný podíl na její distribuci. Nicméně PGE má na svojí straně vládu premiéra Donalda Tuska. Ten v pondělí řekl, že o této záležitosti rozhodne vláda.

Prodej společnosti Energa firmě PGE žádnou privatizaci znamenat nebude, připomněl dnes list Gazeta Wyborcza s tím, že PGE také vlastní stát.

Energetický a průmyslový holding má v Polsku zájem také o třetí největší elektrárenskou společnost Enea.

Vlastníky EPH jsou finanční skupina J&T se 40procentním podílem, investiční skupina PPF spolu s Generali také se 40 procenty a manažer Daniel Křetínský s pětinovým podílem. Firma byla založena loni v srpnu, v loňském roce hospodařila s čistým ziskem 522 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK