Výrobci obráběcích a tvářecích strojů se potýkají s krizí

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. září (ČTK) - Vývoz domácích obráběcích a tvářecích strojů klesl v prvním pololetí letošního roku na pětinu. Hospodářskou krizi ještě nemají za sebou. Vyplývá to ze statistik, které dnes na MSV v Brně zveřejnil Svaz strojírenské technologie. Další vývoj by měl být pozitivnější.

"Osobně jsem optimista, jsou tu velké šance, abychom naši výrobu udrželi," uvedl dnes na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně ředitel svazu Ivan Čapek. Česko je v produkci obráběcích a tvářecích strojů sedmé v Evropě a čtrnácté na světě. Míra zisku v továrnách je podle Čapka nízká.

"Situace se malinko vylepšuje. Blbá nálada roku 2009 skončila a nastupuje mírný optimismus," řekl náměstek ředitele svazu Leoš Mačák.

"Jsem optimista, ale nemůžeme říci, že je po krizi. Musíme být velice opatrní. V příštím roce ti, co vyrábějí těžké stroje, budou mít méně zakázek, než asi očekávali," uvedl viceprezident svazu Miroslav Otépka. Továrny podle něj budou muset jít cestou vývoje, poptávka je po sofistikovaných strojích.

Vývoz obráběcích a tvářecích strojů za první pololetí letošního roku činil 4,973 miliardy, loni ve stejném období to bylo 6,242 miliardy Kč. Pokles je tedy zhruba dvacetiprocentní. Teritoria, kam české zboží směřuje, jsou stále stejná. Zhruba čtvrtina zboží se vyváží do Německa a 14 procent do Ruska. Třetím největším odběratelem je Čína s 13,6 procenta. Do ČR se v první polovině roku dovezlo zboží za dvě miliardy korun, loni to bylo za stejné období zboží 3,3 miliardy Kč.

Statistiky produkce obráběcích a tvářecích strojů v posledních letech postupně od roku 2003 rostly. Svého maxima dosáhly v roce 2008, kdy byly v Česku vyrobeny stroje za 16,376 miliardy Kč. O rok později byly v ČR vyrobeny stroje za 11,447 miliardy Kč. Vyvezeny byly loni stroje za 11,185 miliardy Kč. Pokles vývozu byl osmadvacetiprocentní. Dovozy meziročně klesly o 53 procent na 5,705 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK