Rusko hodlá během pěti let získat 50 miliard dolarů z privatizace

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. září (ČTK) - Ruská vláda hodlá během příštích pěti let získat prostřednictvím privatizace státního majetku zhruba 50 miliard dolarů (950 miliard Kč). Uvedl to dnes podle agentury Reuters ruský ministr financí Alexej Kudrin. Dodal, že vláda nebude brát ohledy na námitky šéfů privatizovaných podniků.

Plán představuje největší prodej ruského státního majetku od devadesátých let. "Budeme mít privatizační program na přibližně pět let s hodnotou kolem deseti miliard dolarů ročně," uvedl Kudrin. Podle dříve ohlášeného plánu mělo Rusko získat prodejem státních aktiv během tří let zhruba 29 miliard dolarů.

Původní plán zahrnuje deset podniků, včetně největší ruské ropné společnosti Rosněfť. Kudrin uvedl, že na seznam byly přidány další firmy, ale odmítl upřesnit, které to jsou. Bagatelizoval rovněž protesty šéfů některých společností určených k privatizaci, například ředitele státního provozovatele ropovodů Trasněfť Nikolaje Tokareva. "Hlavní věcí je, že to vláda chce udělat," prohlásil.

Ruská vláda potřebuje peníze k financování rozpočtového deficitu a k udržení vysokých sociálních výdajů. Privatizace je podle Kudrina rovněž klíčovým krokem k modernizaci ruské ekonomiky a k zajištění toho, aby Rusko v budoucnosti dohnalo rychlý hospodářský růst v dalších rozvíjejících se zemích.

Kudrin dnes rovněž uvedl, že Rusko jedná s investory o prodeji desetiprocentního podílu v druhé největší domácí bance VTB. Ruská vláda v bance vlastní 85,5 procenta akcií. V roce 2007 prodala 14,5 procenta a získala zhruba osm miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK