Fannie Mae prudce zhoršila odhad prodeje domů v USA

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. září (ČTK) - Prodej domů ve Spojených státech se v letošním roce propadne o 7,4 procenta na zhruba 5,12 milionu. Předpověděla to dnes americká hypoteční agentura Fannie Mae. V prognóze z minulého měsíce přitom počítala s nárůstem prodeje o 0,8 procenta.

Ekonomové společnosti Fannie Mae uvedli, že odhad opravili kvůli sérii "pochmurných" údajů o trhu s bydlením po vypršení daňových úlev pro kupce domů. Dodali, že zhoršení prognózy odráží rovněž pokles stavebních výdajů, který naznačil, že trh s bydlením bude americkou ekonomiku brzdit více, než se očekávalo.

"Předpokládáme, že investice do bydlení letos pátým rokem za sebou sníží hospodářský růst," uvedli ekonomové. Upozornili, že je to "neobvyklý fenomén ve srovnání s dřívějšími hospodářskými oživeními, kterým trh s bydlením přinášel silnou podporu".

Dřívější kolaps amerického trhu s bydlením vedl k hypoteční krizi. Ta postupně přerostla ve finanční krizi globálních rozměrů a ve svém důsledku způsobila recesi ve většině velkých ekonomik světa.

Fannie Mae je největším poskytovatelem financí na hypotéky ve Spojených státech. Společně s další hypoteční agenturou Freddie Mac vlastní či garantují téměř 31 milionů úvěrů na bydlení v hodnotě více než pět bilionů dolarů. To je zhruba polovina všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na hypotečním trhu. Americká vláda se proto v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu.

Americké ministerstvo obchodu koncem minulého měsíce opravilo tempo růstu ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí na 1,6 procenta z původně ohlášených 2,4 procenta. Růst tak výrazně zpomalil ze 3,7 procenta v prvním čtvrtletí. Americký ministr financí Timothy Geithner v pondělí uvedl, že hospodářské oživení ve Spojených státech není dostatečně rychlé. Dodal, že vláda musí více podporovat ekonomický růst i tvorbu nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK