Ropa zlevňuje, barel WTI stojí méně než 76 dolarů

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. září (ČTK) - Ceny ropy se během dnešního obchodování na světových trzích snižovaly. Vliv na jejich pokles měly jednat vyšší zásoby suroviny v amerických skladech, jednak předpokládané zprovoznění klíčového ropovodu mezi kanadou a Spojenými státy. Ten je od konce minulé týdne kvůli úniku ropy uzavřen.

Krátce po 17:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za 75,60 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o 1,5 procenta. Během dne byl ale cenový pokles ještě vyšší a cena se dostala až pod 74,80 USD. Barel severomořské ropy Brent si odepsal zhruba půl procenta na 78,80 USD.

Zásoby ropy v USA podle státního úřadu EIA minulý týden klesly o 2,49 milionu barelů, což je v souladu s průměrnými odhady analytiků. Na trhu se ale ozývaly i názory, že pokles by mohl být ještě výraznější. Celkově tak zásoby ropy v USA dál zůstávají na vyšší úrovni.

"Je to už nějakou dobu, co jsem naposledy viděl, že údaje EIA byly přesně v souladu s tím, co se čekalo," poznamenal analytik trhu komodit ve společnosti OptionsExpress Mike Zarembski. "Obchodníci na trhu s ropou ale hledí dál, než na dnešní čísla o zásobách," dodal.

Zarembski tak upozornil na přetrvávající odstávku páteřního ropovodu Line 6A, který provozuje společnost Enbridge. Jde o největší zařízení pro přepravu ropy z Kanady do USA, kvůli úniku ropy je ale od konce minulého týdne odstaveno. Zástupci firmy doufali, že budou moci ropovod znovu uvést do provozu hned, jakmile závadu odstraní, státní orgány však avizovaly, že dokud zařízení neprohlédnou, firma je nesmí spustit.

Obchodníci sledovali i vývoj na devizových trzích. Kvůli intervenci japonských úřadů oslaboval kurz jenu proti dolaru a euru. Japonská centrální banka intervenovala poprvé po šesti letech, podle analytiků ale bezprostřední dopady na ceny ropy budou asi jen omezené.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 78,76 79,16 New York - Nymex WTI říjen 75,61 76,80

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK