Nečas: Česko podporuje zavedení automatických sankcí v EU

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. září (zpravodaj ČTK) - Česko podle premiéra Petra Nečase podporuje zavedení automatických a citelných sankcí za porušení rozpočtových pravidel Evropské unie. Řekl to dnes v Bruselu po schůzce s eurokomisařem Olli Rehnem. Češi nicméně nepodporují ani částečné nebo úplné odebrání hlasovacích práv, které v minulosti navrhovalo Německo.

"My jsme přesvědčeni, že ty sankce mají být pokud možno automatické, protože mají být dány pravidly, nikoliv rozhodování úředníků a politiků," uvedl premiér. Podle něj by se tak již nemělo opakovat situace, kdy Evropská unie v minulosti potrestala citelnou pokutou Portugalce a o několik let později naopak upustila od potrestání Německa a Francie.

Česko podle Nečase rovněž prosazuje, aby EU mohla v případě porušení pravidel státům "sáhnout" na všechny platby, nikoliv jen na dotace, například i na platby pro zemědělce. "My si dovedeme představit, že by se to týkalo úplně všech zdrojů finančních prostředků v rámci rozpočtu EU," dodal premiér. Podle diplomatických zdrojů ČTK má ale podobný návrh jen malou šanci na úspěch, protože se proti němu staví Francie a další velké státy, kde hraje velkou roli zemědělství.

Automatické obnovování sankcí dnes v Evropském parlamentu zmínil i Rehn. Podle něj by sankce byly automatické a mohl by je zastavit jen nesouhlas nesouhlas členských států EU.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK