Moody's varuje Maďarsko před snížením ratingu; vyžaduje úspory

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 15. září (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service varovala Maďarsko, že mu sníží hlavní rating, pokud jeho vláda po říjnových komunálních volbách nepředloží věrohodný plán konsolidace veřejných financí. Agentura zařadila rating Maďarska do režimu pozorování už v červenci.

"V případě, že vláda nebude schopna předložit důsledný a komplexní plán, který bude řešit fiskální problémy, bude následovat snížení ratingu," řekl agentuře Reuters analytik Moody's Dietmar Hornung. Plán musí být podle něj sestaven tak, aby řešil dluhové zatížení země.

"Není pravděpodobné, že o ratingu rozhodneme ještě před komunálními volbami. Situaci sledujeme a rozhodneme se, až bude předložen rozpočet na rok 2011," dodal.

Moody's hodnotí závazky Maďarska známkou Baa1. V červenci rating umístila do režimu pozorování s negativním výhledem, což zdůvodnila vyšším rizikem po kolapsu jednání mezi Budapeští na straně jedné a Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na straně druhé o čerpání pomoci v objemu 20 miliard eur.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK