Co dělat, když jedete na hory a bojíte se úrazu?

27.01.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pokud si chcete krýt riziko úrazu, které na horách při zimních radovánkách hrozí, pojistěte se! Zde naleznete návod na vhodné způsoby a kombinace pojištění.

Pojištění nám má pomoci v případě nějaké neočekávané události. Jedním z pojištění, které nám má pomoci v případě úrazu je úrazové pojištění. A proto pokud se chystáte v zimě na hory za lyžařskými radovánkami, měli byste pojištění dobře uvážit. Pokud si tedy chcete krýt riziko úrazu, které na horách hrozí, pojistěte se.

Na naše hory

  • Pokud se chystáte na hory v ČR, bude vám pravděpodobně stačit úrazové pojištění, které můžete mít uzavřeno např. v rámci životní pojistky nebo samostatně. Pozor však, aby pojišťovna neměla zimní sporty ve výlukách!
  • Pokud nemáte uzavřeno celoroční úrazové pojištění, můžete si uzavřít cestovní pojištění pro ČR a získat tak úrazové pojištění jen na dobu pobytu na horách. Nebo si uzavřít krátkodobé úrazové pojištění, např. na tři měsíce.

Na hory do zahraničí
Pokud uzavíráte cestovní nebo i úrazové pojištění, vždy se informujte, na které sporty se pojištění nevztahuje, aby mezi nimi nebyly právě ty, které provozujete. 

  • V případě, že jedete na hory do zahraničí jen na několik dní a po zbytek roku neprovozujete sport nebo činnost, při které je větší pravděpodobnost způsobení úrazu (nemáte uzavřeno úrazové pojištění) - uzavřete si cestovní pojištění s úrazovým připojištěním.
    • Celkem zaplatíte za týdenní pobyt na horách asi 150 - 300 Kč. Po zbytek roku nejste chráněni proti úrazu, pokud nemáte uzavřeno celoroční pojištění.
  • V případě, že jezdíte do zahraničí často a po celý rok provozujete sport a vystavujete se tak riziku úrazu, uzavřete si úrazové pojištění na celý rok, popřípadě na delší dobu. A zároveň nezapomeňte při cestě do zahraničí na uzavření léčebných výloh cestovního pojištění, které se Vám může vyplatit také celoročně. 
    •  Celkem zaplatíte asi 2 000 - 11 000 Kč za rok. Jste chráněni proti úrazu i léčebným výlohám po celý rok. Pojištění je levnější, když jezdíte na hory často a na kratší pobyty (max.20-30 dní) oproti jednomu delšímu pobytu za rok.
  • Pokud jezdíte do zahraničí sportovat jen na kratší dobu, ale doma sportujete velmi často, je vhodné uzavřít si k celoročnímu úrazovému pojištění ještě cestovní pojištění léčebných výloh na jednotlivé dny. Je to vlastně kombinace cestovního pojištění a úrazového pojištění. Cestovní pojištění Vám kryje náklady na případnou léčbu v zahraničí a úrazové pojištění následky, které ze vzniklého úrazu plynou.
    •  Celkem zaplatíte asi 1 000 - 3 000 Kč, záleží na počtu výjezdů do zahraničí.

Nebojte se kombinovat! Ne pro všechny je vhodné jakékoli pojištění. Vždy se snažte najít i  v oblasti pojištění vhodné řešení právě pro vás. Určitě se Vám to podaří a navíc tak můžete ušetřit dost peněz.

Více informací najdete také v našich abecedách pojištění: abeceda úrazového pojištění, abeceda cestovního pojištění.

   Zpět na stránku s tipy a radami

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ