Bývalý manažer Škody Schuster stane kvůli korupci před soudem

19.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. září (zpravodaj ČTK) - V německé Wolfsburgu začne v úterý proces s bývalým personálním šéfem automobilky Škoda Auto Helmuthem Schusterem, který čelí obvinění z korupce, ze zpronevěry, navádění k ní, a z napomáhání k podvodu. Schuster byl podle vyšetřovatelů zapleten do úplatkářské aféry v mateřském koncernu Volkswagen (VW) z roku 2005, za níž už byli odsouzeni jiní vysocí přestavitelé německé automobilky. Skandál se týkal braní úplatků a užívání neoprávněných výsad manažerů firmy, které zahrnovaly i proplácení návštěv nevěstinců v Praze.

Německý soud vydal proti Schusterovi už v únoru takzvaný trestní příkaz, kterým se obviněný mohl procesu vyhnout, kdyby akceptoval justicí navrhovanou roční podmínku a pokutu 10.000 eur (přes 245.000 Kč). Jeho právníci ale proti němu podali odpor, čímž se příkaz zrušil a kauza dospěla až do soudní síně. Schuster je posledním vysokým představitelem VW údajně zapojeným do aféry, který čeká na verdikt soudu.

Státní zastupitelství ho viní, že v německé pobočce Škody Auto zajistil přítelkyni bývalého personálního manažera VW Klause-Joachima Gebauera takové místo, ve kterém nemusela pro firmu vykonávat žádnou skutečnou práci. Schuster také podle vyšetřovatelů při výběru lokace pro výrobní linky VW v Indii nezákonně přijal od indického investora 100.000 eur (téměř 2,5 milionu Kč). V roce 2004 si údajně na náklady VW soukromě vyjel do Indie a navštívil noční klub v Praze.

Soud Schusterovi nenařídil, aby se procesu osobně účastnil. Neočekává se proto, že se dostaví, ale nechá se zastupovat svými advokáty. Podle agentury DPA soud nepředvolal ani žádné svědky.

V korupční kauze VW už byli odsouzeni bývalý personální šéf automobilky Peter Hartz a někdejší vedoucí odborové závodní rady VW Klaus Volkert. Hartz dostal v roce 2007 dvouletou podmínku a pokutu 576.000 eur (dnes 14,2 milionu Kč), Volkert o rok později za navádění a napomáhání ke zpronevěře trest vězení na dva roky a devět měsíců. Roční podmínečný trest si v roce 2008 vyslechl i Gebauer. Jejich odvolání loni Spolkový soudní dvůr v Lipsku odmítl jako nedůvodná. Rozsudky jsou tak už pravomocné.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK