Kdy maximalizujeme výhody u penzijního připojištění?

23.09.2010 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Soukromé spoření na důchod je naprostou nutností. Jednou z možností je penzijní připojištění. Kdy maximalizujeme všechny jeho výhody? Jaký musíme mít příjem?

Státní penze bude v budoucnu klesat. Rozsah našich vlastních úspor a investic rozhodne, o kolik klesne odchodem do důchodu naše životní úroveň. 

Kdo si chce užít penze, ten musí vzít odpovědnost z velké části do vlastních rukou. Čím jsme mladší, tím větší roli budou v budoucnu hrát naše soukromé úspory. Na penzi je samozřejmě dobré spořit ve více produktech (např. penzijní připojištění kombinovat s investiceme do akcií nebo podílových listů). Penzijní připojištění by, i přes nižší roční zhodnocení (každý rok se liší v závislosti na hospodaření fondu), nemělo chybět. Jedná se o zajímavý a státem podporovaný finanční produkt.


Jak je to se státní podporou?


Penzijní připojištění stát podporuje hned dvakrát:


  • státním příspěvkem

Výše státního příspěvku závistí na výši měsíčního vkladu.  Pohybuje se od 50 Kč do 150 Kč.


  • daňovou úsporou

V daňovém přiznání lze odečíst od základu daně platby na penzijní připojištění. Při spoření nad 6 000 Kč ročně si může daňový poplatník odečíst částku, která přesahuje tuto částku, a to až do výše 12 000 Kč ročně.

Penzijní připojištění je taky výhodné pro zaměstnavatele, pro kterého znamenají příspěvky na penzijní připojištění možnost snížení daňového základu. Z tohoto důvodu mnozí zaměstnavatelé svým zaměstnancům výrazně přispívají na penzijní připojištění. Zvýšení měsíčního příspěvku zaměstannci na penzijním připojištění je pro ně výhodnější než zvýšit zaměstnanci hrubou mzdu (nemusí odvádět sociální a zdravotní pojištění).


Měsíční úložka 500 Kč se vyplatí každému


Spořit si 500 Kč formou penzijního připojištění se vyplatí každému, i když některé finanční produkty nabízejí vyšší úrokové zhodnocení. Při spoření 500 Kč totiž dochází k maximalizaci zajímavého měsíčního státního příspěvku 150 Kč (1 800 Kč ročně). Výhodou penzijního připojištění je garantovaný výnos, penzijní fondy nemůžou ze zákona připsat záporné zhodnocení. Z tohoto zákonného omezení pramení však i jejich nevýhoda – nížší výnosnost.

Míra zhodnocení mezi jednotlivými penzijními fondy se však liší. Za rok 2009 se roční zhodnocení pohybovalo od 0,24 % po 3 %. Penzijní připojištění je však při měsíční úložce 500 Kč bezriziková a pořád poměrně dobře výnosná forma spoření na penzi.

 

Výhodou penzijního připojištění je, že lze měnit parametry smlouvy během jejího trvání. Změnit můžeme nejenom měsíční úložku, ale i penzijní fond. Při spoření více než 5 let, je odchod k jinému penzijnímu fondu bez poplatku. V současné době působí na českém trhu 10 penzijních fondů (Aegon, Allianz, AXA, ČSOB Stabilita, ČSOB Progres, Generali, ING, Komerční banky, České pojišťovny a České spořitelny).


Kdy spořit 1 500 Kč?


Při měsíční úložce 1 500 Kč dochází k maximalizaci státního příspěvku (pořád 150 Kč měsíčně) i možnosti snížit si základ daně o 12 000 Kč. Aby si však mohl občan snížit základ daně o 12 000 Kč, což v praxi znamená daňovovou úsporu 1 800 Kč (12 000 Kč x 15 %), tak musí mít odpovídající příjem. Zjednodušeně řečeno, musí měsíčně na dani z příjmu odvést nejméně 150 Kč. Kdy si tedy občan sníží základ daně o 12 000 Kč?


  • Bezdětný, svobodný občan musí mít měsíční příjem nejméně 11 000 Kč. Kdo má nižší příjem, tak ten možnosti snížení základu daně o zaplacené příspěvky na penzijní připojištění využije pouze částečně nebo vůbec.
  • Občan s vyživujícími dětmi je na tom lépe, protože zaplacené příspěvky mu skutečně sníží jeho daňovovou povinnost. Např. občan se dvěmi dětmi s měsíčním příjemem do částky 20 650 Kč, který si sníží daňovou povinnost o zaplacené příspěvky na penzijním připojištění, má totiž nárok na daňový bonus. V tomto případě se však zaměstnanci vyplatí, aby si daňové přiznání podal sám a zaměstnavatel za něj nevyhotovoval prohlášení k dani. V tomto případě není totiž zaměstnanec v časovém presu, aby doručil do mzdové účtárny včas potvrzení od penzijního fondu (do 15. února). Na vyhotovení daňového přiznání má zaměstnanec dostatek času (do konce března). Vyplnění daňového přiznání nemusí být pro mnoho zaměstnanců takový problém a mají jistotu, že si stihnou zajistit všechny potvrzení snižující daňovou povinnost. Podkladem od zaměstnavatele jim bude potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti. Podání daňového přiznání je tak především výhodné zejména pro zaměstnance, kteří uplatňují několik možností snížení daňové povinnosti (např. zaplacené příspěvky na penzijním připojištění, životním pojištění či slevy na dani na manželku bez příjmů do 68 tisíc Kč…).

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY