Dávky penzijního připojištění

24.01.2003 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Máte naspořeno na penzijním připojištění a chystáte se vybrat si své peníze? Podívejte se, z jakých možností máte na výběr a co vám jednotlivé varianty mohou nabídnout.

Při podpisu smlouvy o penzijním připojištění, případně později dodatkem ke smlouvě, si zvolíte o jaké penze máte zájem. (Více o nabízených penzích a rady při jejich volbě naleznete v tomto článku.) Po celou dobu platnosti penzijního připojištění se vámi naspořené peníze evidují na vašem individuálním účtu, který má penzijní fond povinnost vám vést. Až splníte zákonné podmínky a získáte nárok na výplatu penze, z aktuálního zůstatku na vašem individuálním účtu se určuje výše vaší penze. Pro získání nároku na starobní penzi je podle současné právní úpravy potřeba dosáhnout 60 let věku a doba trvání penzijního připojištění musí být nejméně 60 měsíců. Pokud účastník zemře ještě před uplynutím těchto lhůt, jsou evidované prostředky vyplaceny prostřednictvím pozůstalostní penze, pokud je sjednána a  vznikl na ni nárok (36 měsíců trvání penzijního připojištění). V opačném případě se penzijní připojištění stává součástí dědictví.

První rozhodnutí, před které jste postaveni při čerpání uložených peněz, je zda využijete možnosti veškeré vaše prostředky vybrat jednorázově prostřednictvím jednorázového vyrovnání nebo jestli se rozhodnete pro některou s penzí nabízených vaším penzijním fondem.

Jednorázové vyrovnání umožňuje jednorázový výběr všech prostředků včetně státního příspěvku a výnosu z něj namísto pobírání trvalé penze. Je to nejčastější forma výběru peněz z penzijního fondu. Jedná se o naprosto jednoznačně nejjednodušší formu výběru peněz, které máte navíc ihned k dispozici. Jednorázové vyrovnání tak spíše připomíná dlouhodobou formu spoření s podporou státu.  Kromě jednorázového vyrovnání lze ukončit penzijní připojištění i tzv. odbytným. To se vyplácí, jestliže se účastník penzijního připojištění rozhodl ukončit smlouvu ještě před vznikem nároku na penzi. V takovém případě penzijní fond vyplácí pouze prostředky naspořené účastníkem a výnosy z nich, na státní příspěvek a výnos z něj nemá účastník nárok.

Druhou variantou je zvolit výplatu penze (jak starobní, výsluhové nebo invalidní). Penzijní fondy nabízejí většinou několik variant výplaty penze. Odlišují se podle garantované doby výplaty penze účastníkovi penzijního připojištění, resp. v případě jeho úmrtí jím oprávněné osoby. Samozřejmě výše vyplácené penze v jednotlivých penzijních schématech je nepřímo úměrná garantované době výplaty. První nabízenou penzí je doživotní penze pro účastníka. Ta je vyplácena pouze účastníku až do jeho úmrtí. Po jeho úmrtí pozůstalí již od penzijního fondu žádnou penzi ani jednorázové vyrovnání nedostanou. A to ani v případě, že byla vyplacena penze pouze za několik měsíců. Druhou možností je výplata doživotní penze s garantovanou dobou výplaty. V tomto případě si je pozůstalým oprávněným osobám vyplácena penze až do uplynutí doby sjednané účastníkem. Některé penzijní fondy zkombinovaly tyto možnosti do jedné varianty vyplácení penze. Pozůstalým osobám je tak v případě sjednání automaticky vyplácena pozůstalostní penze po dobu a ve výši stanovené v penzijním plánu příslušného penzijního fondu. Třetí možností je doživotní penze pro účastníka a oprávněnou osobu. Tedy jak účastník tak následně i jím stanovená oprávněná osoba pobírá doživotně penzi.

Postup pro stanovení jednotlivých penzí je vždy uveden v penzijním plánu příslušného penzijního fondu. Nabídka penzí se jednotlivých penzijních fondů značně liší. Je proto možné, že některou ze zde popisovaných možností u svého penzijního fondu nenaleznete, případně ji naleznete v jiné podobě.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY