Objem nových hypoték v srpnu meziročně vzrostl o čtvrtinu

22.09.2010 | , Limerik
BYDLENÍ


Úrokové sazby v uplynulém měsíci stejně jako v červenci klesaly, průměrná sazba se snížila o dalších pět setin procentního bodu na 4,79 procenta.

Tuzemské hypoteční banky poskytly v srpnu hypoteční úvěry o objemu 6,8 miliardy korun, což je meziročně o čtvrtinu více. Úrokové sazby v uplynulém měsíci stejně jako v červenci klesaly, průměrná sazba se snížila o dalších pět setin procentního bodu na 4,79 procenta. Vyplývá to ze dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex.

"Výborné prodejní statistiky v posledních měsících jsou výsledkem působení několika faktorů. Jednak je to zlepšující se kondice českého hospodářství, a tím pádem také větší optimismus mezi potencionálními žadateli o úvěr, jednak celkem široká nabídka nemovitostí za snížené ceny a v neposlední řadě také aktuální nastavení úrokových sazeb," komentoval výsledky server Hypoindex.cz.

Největší počet klientů v minulém měsíci čerpal úvěr s pětiletou fixací úrokové sazby, tuto variantu si zvolilo celkem 45 procent žadatelů o úvěr. Co do objemu ale stejně jako v červenci dominovaly hypotéky se tříletou fixací, které se na celkovém objemu podílely 43 procenty, pětileté fixace získaly 40 procent trhu. "Důvod je nasnadě - průměrná částka tříletých hypoték totiž v srpnu činila 1,786 milionu korun, kdežto u pětiletých fixací se tento ukazatel tentokrát nepřehoupl ani přes hranici 1,5 milionu korun," napsal server.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ