Wall Street: Peníze nikdy nespí

22.09.2010 | , BH PROMO
Tiskové zprávy


Michael Douglas zpět ve své oscarové roli finančního žraloka Gordona Gekka. Premiéra 30. září 2010.

WALL STREET: PENÍZE NIKDY NESPÍ  je příběh o penězích za každou cenu a o lidech, kteří udělají cokoliv, aby si zajistili vstup do nejluxusnějšího klubu bohatství a moci. Stejně tak je to příběh otce, který se zoufale snaží získat zpět svoji ztracenou dceru, a který tomu věnuje stejné úsilí jako snaze opětovně vstoupit do světa, který ho odvrhl.
Filmový triumvirát v podobě režiséra Olivera Stonea, herce Michaela Douglase a producenta Edwarda R. Pressmana se po 22 letech opět sešel v New Yorku, aby spolu natočili pokračování slavného filmu WALL STREET, tentokrát s podtitulem PENÍZE NIKDY NESPÍ .
Gordon Gekko (Michael Douglas), bývalý finanční žralok, kterého pojistné podvody a praní špinavých peněz dostaly před 23 lety za mříže, stojí před branami věznice jako změněný a možná i lepší člověk. Jeho vyhlídky nejsou nijak růžové, skrz prsty se na něj dívají nejen jeho bývalí kolegové, ale i dcera Winnie (Carey Mulligan), která s ním záměrně zpřetrhala všechny vazby. Jistým mostem k dceři by se mohl stát její snoubenec Jacob (Shia LaBeouf), který nápadně připomíná postavu Charlieho Sheena z prvního dílu. Také je to mladý finanční dravec připravený chytit šanci za pačesy a už ji nepustit. Vydělává pohádkové peníze ve společnosti svého mentora Louise Zabela (Frank Langella), jenže série falešných obvinění firmy z obrovských dluhů vedou k hlubokému propadu jejích akcií. Na dno tak padne i Jacob, který se vypraví na přednášku svého potenciálního tchána, v níž napravený hříšník předjímá příchod světové finanční krize. Po přednášce Jacob Gekka vyhledá a uzavře s ním zvláštní dohodu. Gekko využije svých dávných kontaktů a pomůže mu zjistit, kdo a proč zničil firmu jeho chlebodárce. A Jaké mu na oplátku proklestí cestu k jeho dceři. Klíčová otázka ovšem zní: Dá se Gordonu Gekkovi skutečně věřit?

“WALL STREET: PENÍZE NIKDY NESPÍ” není film jen o chamtivosti, ale i o závisti a přebytku,” říká režisér Stone.  “Závist je důležité slovo. Když máte na účtu 50 miliónů, což je hodně peněz, mělo by to vaši chamtivost uspokojit. Ale pokud vám 50 miliónů nestačí, protože váš kamarád vydělává 100, pak to není chtivost, ale závist.”
 “Myslím, že touha mít je stejně stará jako Bible,” uzavírá Stone.  “Je zakořeněna v lidech. Jediný rozdíl je, že nyní se stala legální. Je součástí našich životů.”

Videotrailer

O  NATÁČENÍ

Natáčení začalo 9. září 2009 v televizním studiu uprostřed Manhattanu scénou z finančních televizních zpráv. Tento první den byl jediným v dvanáctitýdením natáčecím rozvrhu, který se nenatáčel ve skutečných lokacích Velkého jablka.

Jeden ze zásadních rozdílů byl, že při natáčení prvního filmu žádná společnost nepustila filmaře, aby mohli natáčet v jejich prostorách. Nyní, při druhém filmu byly reakce obchodníků zcela opačné. Většinou fandové původního filmu byli nadšeni, že můžou filmařům pomoci a navíc se třeba objevit i na plátně.

Oliver Stone si jako odborné poradce k natáčení pozval univerzitního profesora Nouriela Roubiniho, přezdívaného “Doktor Pohroma’’, neboť předpověděl ekonomický propad v roce 2008; velmi úspěšného investora George Sorose; Sama Waksaal, zakladatele společnosti ImClone; manažera miliardového fondu Jamese Chanose a Vincenta Farrella, Jr. ze společnosti Soleil Securities. Ten působil jako konzultant přímo i při natáčení. Byl mile překvapen, jak moc se filmaři snažili, aby vše vypadalo maximálně věrohodně. ‘Jak vypadá burza ráno těsně před tím než se trh otevře, když se otevře a když se zavře?’ ‘Co se na burze vlastně během dne děje?’

Kostýmy – stejně jako pro první film – navrhla výtvarnice Ellen Mirojnick, která Michaela Douglase oblékala i ve filmech “Osudová přitažlivost” a “Černý déšť“. ;

Gekkův typický účes v podobě dozadu hladce sčesaných vlasů byl nápad Michaela Douglase. Vzorem mu proto byl Pat Riley, pozdější trenér Los Angeles Lakers.  

 

Scénář:  Allan Loeb, Stephen Schiff
Režie:   Oliver Stone
Kamera:  Rodrigo Prieto
Hudba:   Craig Armstrong 
Hrají: Michael Douglas, Shia LaBeouf, Carey Mulligan, Josh Brolin, Susan Sarandon, Frank Langella, Charlie Sheen

doporučená přístupnost: do 12 let nevhodný 
barevný, české titulky , 127 min
žánr:  drama, thriller
propagace: A1, B4, rádio, outdoor, internet, tisk
internet: www.bontonfilm.cz

 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy