Senát chce, aby obce měly podíl z daní elektráren na svém území

22.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Kraje a obce by mohly mít podíl z daní, které odvádějí elektrárny na jejich území. Regionům by to mělo kompenzovat omezení, která jim přináší sousedství jaderných a uhelných elektráren. Počítá s tím senátorská novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou dnes Senát v prvním čtení podpořil přes ohlášené negativní stanovisko ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Novela by měla státní rozpočet připravit o půl miliardy korun.

"Navrhovaná úprava přinese krajům a obcím každoročně stabilní a zákonem zaručený objem finančních prostředků. Umožní jim tak lépe plánovat jejich rozvoj," vyzdvihoval přednosti novely její iniciátor Vítězslav Jonáš (ODS). V případě jejího přijetí by obce a kraje nebyly závislé na nahodilých a nenárokových příspěvcích od elektrárenských společností.

Kraje, na jejichž území elektrárny jsou, by podle novely měly dostávat šest korun z každé megawatthodiny. Obce v okolí elektráren by měly nárok na 1,50 Kč ze stejného množství elektřiny. Další příspěvek by měly dostávat obce v havarijním pásmu elektráren. Půlmiliardový dopad na státní rozpočet podle Jonáše představuje zhruba polovinu ročního výnosu daně z elektřiny, která byla zavedena v roce 2008.

Senátor naznačil, že by se novela mohla stát součástí širší změny rozpočtového určení daní, kterou má vláda v programu. Přiznal ale, že stanovisko Kalouska k novele je zamítavé. "Věřím, že přesvědčíme i tu naši vládní koalici, že je to přínosem," dodal Jonáš.

Předsedkyně senátorského klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová nicméně podotkla, že obdobnou Jonášovu novelu, se kterou se Senát ztotožnil loni v prosinci, odmítla také tehdejší vláda Jana Fischera. Novela senátorů ODS a ČSSD podle ní fakticky zavádí jen další platbu ze státního rozpočtu, neřeší lhůty pro převod peněz na obce a kraje a je nepřípustnou nepřímou novelou zákona o podnikání v energetice, když ukládá povinnosti elektrárenským společnostem. K jejímu návrhu na zamítnutí se ale připojili jen další čtyři senátoři

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK