Vláda schválila snížení podpory stavebního spoření a změny daní

23.09.2010 | , Limerik
BYDLENÍ


Státní podpora spoření by měla od příštího roku klesnout o polovinu a pouze pro příští rok klesne daňová sleva na poplatníka.

Vláda na nočním jednání společně s rozpočtem na rok 2011 schválila změny ve stavebním spoření a daních. Státní podpora spoření by měla od příštího roku klesnout o polovinu, pouze pro příští rok klesne daňová sleva na poplatníka. Premiér Petr Nečas o tom informoval na noční tiskové konferenci po jednání vlády. Rozpočet na příští rok, který ještě musí s ostatními změnami schválit parlament, počítá se schodkem 135 miliard korun.

Návrh zákona, který mění podmínky stavebního spoření, počítá s 50procentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření. V dalších letech bude jednorázová daň nahrazena snížením státní podpory; ta klesne z maximálních 3000 na 2000 korun. Úroky ze stavebního spoření, včetně bonusových úroků, podle návrhu nebudou dále osvobozeny od daně.

V rámci novely daňového zákona vláda schválila pokles základní slevy na daňového poplatníka o 100 Kč za měsíc (tzv. povodňová stovka), ale pouze pro rok 2011. Od původně navrhovaného snížení daňového zvýhodnění na vyživované dítě vláda ustoupila.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ