Sjednejte penzijní připojištění on-line a získejte až 1500 Kč

16.10.2010 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Státní příspěvek až 150 korun měsíčně, daňové úlevy a také odměnu až 1500 korun. To vše lze získat s penzijním připojištěním uzavřeným on-line přes Finance.cz.

Jedním z důvodů, proč využít penzijního připojištění je riziko nízkého státního důchodu vypláceného v budoucnosti. Vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji se dá očekávat snižování státního důchodu, který nepokryje ani základní potřeby občana. Penzijní připojištění by tak mělo být dalším zdrojem pravidelného příjmu v důchodovém věku.

Dalším důvodem hovořícím pro uzavření penzijního připojištění je fakt, že tento finanční produkt je efektivním nástrojem dlouhodobého spoření. Základní myšlenkou je postupné střádání relativně malých finančních obnosů během ekonomicky aktivního života, které se hromadí na osobním účtu klienta. 

Kromě samotných finančních příspěvků klienta jsou na jeho účet penzijního připojištění připisovány další, často nemalé, částky, které tento způsob spoření ještě více zefektivňují. Jedná se o státní příspěvek, připsané zhodnocení od penzijního fondu a v neposlední řadě i příspěvky třetích stran - většinou zaměstnavatelů. Díky penzijnímu připojištění můžete ale také platit nižší daně. Více se o těchto výhodách penzijního připojištění dočtete níže.


Státní příspěvek k penzijnímu připojištění


Rozhodnete-li si uzavřít si penzijní připojištění můžete si vybírat z mnoha penzijních fondů. Ať už si ale vyberete kterýkoli penzijní fond, pokud budete platit příspěvky získáte od státu tzv. státní příspěvek. Ty jsou na konto účastníka připisováni automaticky za každý řádně a včas zaplacený vklad. Co to znamená? Pokud chcete za daný kalendářní měsíc získat státní příspěvek, musí v tomto měsíci fond od vás obdržet vklad. Možná je i forma předplacení vkladů na určitou dobu. Naopak není možné vklady zpětně doplatit. V tomto případě účastníkovi penzijního připojištění za zpětně doplacené měsíce státní příspěvek nenáleží.

Tabulka: Výše státního příspěvku k penzijnímu připojištění

Měsíční platba Státní příspěvek
100 - 199 50 Kč + 40 % z částky nad 100 Kč
200 - 299 90 Kč + 30 % z částky nad 200 Kč
300 - 399 120 Kč + 20 % z částky nad 300 Kč
400 - 499 140 Kč + 10 % z částky nad 400 Kč
500 a více 150 Kč

 

Maximální výše příspěvku, který může účastník získat je 150 korun měsíčně, v případě že jeho vklad dosáhne minimálně 500 korun. Kolik při různě vysokých vkladech a zhodnocení účastník naspoří si můžete spočítat v našem kalkulátoru penzijního připojištění.

Peníze, které na účet u penzijní fondu účastníci vloží, jsou fondem dále investovány. Pravidla investování určuje zákon a navíc podléhají státnímu dozoru. Peníze účastníka se tedy zhodnotí i o podíl na zisku penzijního fondu. Výši připsaných výnosů u jednotlivých penzijních fondů působících na českém finančním trhu zjistíte v našem srovnání penzijních fondů.

Další podstatnou výhodou penzijního připojištění je fakt, že je velmi často využíváno firmami v rámci programů zaměstnancekých benefitů. Finanční prostředky na výplatu dávek penzijního připojištění totiž mohou pocházet ze dvou složek. Jedná se o zhodnocené příspěvky účastníka a příspěvky třetích osob (většinou zaměstnavatelů). Na příspěvek placený zaměstnavatelem zcela nebo zčásti za své zaměstnance se však již neposkytuje státní příspěvek.


Vyplatí se i příspěvky nad 500 korun?


Jak již bylo řečeno při vyšším příspěvku než 500 korun, náleží účastníku penzijního připojištění maximálně 150 korun. Ovšem ale i vyšší příspěvky se vyplatí. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá. Díky penzijnímu připojištění můžete ale platit nižší daně. Od základu daně z příjmu si lze odečíst část zaplacených příspěvků v daném roce.

Nárok na daňovou úlevu získává ten, kdo zaplatí za zdaňovací období (kalendářní rok) více než 6000 Kč. Měsíčně si tedy musí spořit více jak 500 Kč. To co je zaplaceno nad 6000 Kč je potom možné odečíst od základu daně.

Nejvyšší povolený daňový odpočet činí 12 000 Kč.  Pokud tedy například zaplatíte na penzijní připojištění v daném roce celkem 16 000 Kč, můžete si od daňového základu odečíst částku 10 000 Kč. Výše příspěvku, která Vám zajistí v součtu jak maximální výši daňového odpočtu, tak připsání maximálního státního příspěvku, je platba 1 500 Kč měsíčně (tedy 18 000 Kč ročně).


Odměna až 1500 Kč od Finance.cz!


Penzijní připojištění se díky podpoře státu určitě vyplatí. Pokud penzijní připojištění ještě nemáte můžete si ho uzavřít také na našem Prodejním centru. K on-line uzavřené smlouvě o penzijním připojištění nebo k navýšení měsíčního příspěvku účastníka v době od 1. 9. 2010 získáte prémii ve výši jednoho vašeho měsíčního příspěvku, či celé navyšované částky, maximálně však 1 500 Kč.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY